WAT IS EEN MEGA CAP?

Mega cap, of ‘mega market capitalisation’, is een aanduiding voor de grootste bedrijven in het beleggingsuniversum, gemeten naar beurswaarde.

De drempel tot de mega cap familie verandert naar de marktomstandigheden, maar doorgaans ligt deze op een marktkapitalisatie van meer dan 200 miljard dollar. Als gevolg van de weging van de marktwaarde van indexen bevinden mega-cap-aandelen zich in een unieke positie om soms een hele index te doen stijgen of dalen op basis van hun prestaties.

Veel van de bedrijven hebben een sterke naamsbekendheid en zijn actief in de belangrijkste markten over de gehele wereld. In het verleden behoorden zij voornamelijk tot de energie- of transportsector, zoals de olie- of spoorwegsector. Vandaag de dag zijn dit tech-bedrijven zoals Apple (AAPL:NASDAQ), Amazon (AMZN:NASDAQ) en Facebook (FB:NASDAQ). Een Nederlandse mega cap is ASML (ASML:AMS)., terug te vinden in de AEX.

OVERZICHT VERDELING MARKTKAPITALISATIE
[fusion_table fusion_table_type=”1″ fusion_table_rows=”6″ fusion_table_columns=”2″ animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
CATEGORIEMARKTKAPITALISATIE (IN USD)
Mega capMeer dan 200 miljard
Large cap10 miljard tot 200 miljard
Mid cap2 miljard tot 10 miljard
Small cap300 miljoen tot 2 miljard
Micro capMinder dan 300 miljoen
[/fusion_table]