ESG-BELEGGEN IS NIET WAT MEN VOOR OGEN HAD

Published On: juni 3rd, 2021|By |Categories: Duurzaam, Markt Updates|1,4 min read|

Het lijkt erop dat mensen zich beginnen te realiseren dat ESG (Evironmental Social and Corporate Governance)-beleggen niet precies is wat zij voor ogen hadden – zie dit recente artikel in de Economist ‘Sustainable finance is rife with greenwash. Time for more disclosure’ 

Dit komt zeker niet als een verrassing voor degenen onder ons die al vele jaren duurzaam beleggen. Wat is dan het probleem? Laten we eens kijken naar het eenvoudige voorbeeld van één van de grootste ESG-aandelen-ETF’s, namelijk de iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ESGU) en deze vergelijken met de brede Amerikaanse index – de S&P 500 (SPY).

iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ESGU) VS. S&P 500 (SPY)

Bron: Strategas Research Partners

Kun je het verschil zien? Dat is niet zo gemakkelijk. Het is dan ook geen wonder dat de R²-waarde van de ESGU ten opzichte van de S&P 500 maar liefst 0,97 bedraagt, wat betekent dat 97% van de variabiliteit van de ESGU kan worden verklaard door de S&P 500. Een blik op de R² van de andere toonaangevende ESG ETF’s bevestigt deze verontrustende trend:

Vanguard ESG US stock ETF: R2=0.99

Xtrackers MSCI USA ESG leaders Equity ETF: R2=0.99

Global X conscious companies ETF: R2=0.96

Zijn er überhaupt verschillen tussen de S&P 500 en de grootste ESG ETF’s? De opmerkzame waarnemer zal één belangrijk verschil zien, namelijk de kosten. Deze zijn doorgaans 5 keer of zelfs hoger dan de ‘gewone’ index.

Het zal u niet verbazen dat wij bij Mpartners geen fan zijn van passief beleggen in ESG. Het vraagt naar onze mening beslist om een actieve aanpak.

BENIEUWD HOE WIJ DUURZAAM BELEGGEN?

We leggen het uit hoe ons vermogensbeheer werkt aan een duurzame toekomst. Lees meer over onze aanpak in het Impact Rapport.

OVER DE AUTEUR
Didy Michels – van der Schilden, CAIA (1979) is de directeur van Mpartners. In 2003 startte ze haar carrière als hedgefondsanalist bij Insinger de Beaufort Asset Management. Eind 2006 werd ze verantwoordelijk voor institutionele sales van de specialist fondsen en de business development van de afdeling asset management. In 2009 werd ze director, verantwoordelijk voor de afdeling financial product advisory van Bank Insinger de Beaufort. In 2010 heeft zij samen met de andere partners Mpartners opgericht. Tevens is zij mede-oprichter van Alternatives4Children, een stiching die als doel heeft het welzijn van kinderen te verbeteren, met name door het toegang geven tot onderwijs. Didy van der Schilden heeft een B.Sc. van de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam en is Chartered Alternative Investment Analyst (CAIA).