ESG WAARDERINGEN OP WEG NAAR ‘NIET DUURZAAM’ GEBIED?

Published On: mei 10th, 2021|By |Categories: Duurzaam, Markt Updates|1,6 min read|

Eén segment van de markt dat een buitenproportioneel percentage van de instroom van beleggers heeft aangetrokken, is ESG (Environment, Social & Governance)-gericht beleggen.

De ‘ESG’ score van een bedrijf maakt al jaren deel uit van onze research. Naar onze mening kan geen enkele fundamentele lange termijn belegger ESG-overwegingen negeren in zijn bedrijfsresearch en wij steunen dan ook zeker de broodnodige aandacht die deze vorm van beleggen besteedt aan belangrijke kwesties die verder gaan dan de financiële prestaties van een onderneming op de  korte termijn.

Toch zijn wij altijd op onze hoede als wij trends waarnemen die worden gestuurd door een willekeurige instroom van beleggers in een beperkt beleggingsuniversum. Dit leidt onvermijdelijk tot onhoudbare overwaardering en de daaruit voortvloeiende teleurstelling over de gerealiseerde rendementen van beleggers. We zien nu al dat de waardering van ESG-favorieten aanzienlijk is gestegen en dat die stijging niet alleen kan worden toegeschreven aan veranderingen in de vooruitzichten van bedrijven op de langere termijn.

MSCI World ESG leaders index trailing P/E

Actieve research en een ‘value’ benadering is voor ons als duurzame belegger ontzettend belangrijk.  Beleggers die simpelweg in brede ETF’s beleggen (zie de instroom in onderstaande grafiek) kunnen in rendementen worden teleurgesteld naarmate het universum meer en meer ‘crowded’ wordt.

ESG ETF AUM vs. All Equity ETF AUM

Wij zijn van mening dat het nu meer dan ooit belangrijk is om individuele aandelen binnen het universum te selecteren die niet alleen goed ESG beleid voor de lange termijn bieden, maar, net zo belangrijk, niet te duur zijn. Waarderingsdiscipline zal waarschijnlijk de belangrijkste drijfveer worden voor rendement op dit gebied.

ESG-beleggen vereist, net als elk ander segment van beleggen, een solide waarderingskader als het een duurzame beleggingsbeweging wil zijn en niet slechts de zoveelste vluchtige beleggingstrend.

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
Didy Michels – van der Schilden, CAIA (1979) is de directeur van Mpartners. In 2003 startte ze haar carrière als hedgefondsanalist bij Insinger de Beaufort Asset Management. Eind 2006 werd ze verantwoordelijk voor institutionele sales van de specialist fondsen en de business development van de afdeling asset management. In 2009 werd ze director, verantwoordelijk voor de afdeling financial product advisory van Bank Insinger de Beaufort. In 2010 heeft zij samen met de andere partners Mpartners opgericht. Tevens is zij mede-oprichter van Alternatives4Children, een stiching die als doel heeft het welzijn van kinderen te verbeteren, met name door het toegang geven tot onderwijs. Didy van der Schilden heeft een B.Sc. van de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam en is Chartered Alternative Investment Analyst (CAIA).