Europese inhaalproces is pas net begonnen

Published On: april 21st, 2021|By |Categories: Markt Updates|2,9 min read|

Ondanks aanhoudende tekenen van een krachtig economisch herstel en stijgende inflatie  zagen we vorige een verdere teruggang van de Amerikaanse obligatierente.. Dit is niet ongebruikelijk gezien de extreme sell-off van staatsobligaties in het eerste kwartaal en het aanzienlijke pessimisme van beleggers ten aanzien van deze beleggingscategorie aan het begin van het tweede kwartaal. Wij verwachten wel dat de stijging van de obligatierente weer zal inzetten zodra de uitverkoop over is en de aanhoudend sterke economische cijfers bevestigen dat het huidige wereldwijde herstel niet slechts een voorbijgaand fenomeen is.

US Treasury Bond Yield (%) | US Treasury 2Y/10Y Spread (bps)

Het is opmerkelijk dat de pauze in de stijging van de Amerikaanse rente en de daarmee gepaard gaande recente mindere prestaties van cyclische aandelen, vooral beperkt zijn gebleven tot de VS. In Europa is de recente consolidatie van rentes en de relatieve prestaties van cyclische aandelen minder uitgesproken, wat misschien duidt op een verschuiving in de trend van outperformance van de VS ten opzichte van de rest van de wereld. De Duitse rente blijft dicht bij het recent hoogtepunt schommelen en de prestaties van Europese cyclische aandelen ten opzichte van meer defensieve aandelen blijven stevig intact (onderstaande grafiek).

Germany 10-year yield vs Europe Cyclicals Relative Defensives

Ondanks de bekende tegenslagen in Europa bij de introductie van vaccins en de heropening van de economie, blijven de indicatoren van de economische verwachtingen een stijgende lijn vertonen in afwachting van het onvermijdelijke Europese herstel.

Germany: ZEW Profit Expectations for Autos (NSA, % Bal) |Germany: ZEW Inflation Expectations (NSA, % Bal)
Vertrouwen in Europese bedrijfsleven

Het toenemende vertrouwen in de vooruitzichten voor het Europese bedrijfsleven begint tot uiting te komen in de verwachtingen van analisten omtrent de toekomstige winsten. Door de procyclische bias zijn de winsten van Europese bedrijven na de uitbraak van de pandemie sterker gedaald dan die van Amerikaanse bedrijven en hebben zij zich langzamer hersteld als gevolg van de zwaardere overheidsrestricties (onderstaande grafiek). De afgelopen weken zijn de Europese winstherzieningen echter sneller gestegen dan die van hun Amerikaanse tegenhangers. Beleggers beginnen in te zien dat het inhaalproces nog maar net begonnen is.

Daily NTM EPS Progression

De sterke outperformance van Amerikaanse aandelen ten opzichte van de rest van de wereld in de afgelopen 10+ jaar heeft natuurlijk geleid tot een diepgewortelde overwogen positie in de VS. De overtuiging van die positie zal op de proef worden gesteld wanneer de Europese economie weer opent en het positieve momentum van de relatieve winstherzieningen aanhoudt.  Zoals de onderstaande grafiek laat zien, heeft deze lange periode van extreme outperformance geleid tot een ongekende waarderingskloof. Als het spel van regionaal beleggen al aan het veranderen is, dan heeft het zeker nog een lange weg te gaan voordat het op zijn grondvesten is uitgeput.

Shiller Cyclically Adjusted P/E: MSCI USA & MSCI EAFE
Beleggers omarmen risico’s

Onlangs hebben wij een aantal indicatoren belicht die niveaus beginnen te bereiken die consistent zijn met een verhoogd risico op een marktcorrectie. Beleggers omarmen in een veel grotere mate risico’s  dan dat het zes maanden geleden nog het geval was. De onderstaande grafiek meet zeven sentimentsindicatoren naar hun huidige niveau ten opzichte van hun historische uitersten. Vier van de zeven indicatoren bevinden zich in het 95e percentiel van hun historische optimistische metingen. Dit is niet direct fataal voor de voortzetting van stijgende markten. Het benadrukt alleen het risico, aangezien extreem beleggersoptimisme in combinatie met opgerekte waarderingen de markt kwetsbaar maakt voor onverwachte negatieve ontwikkelingen.

Sentiment Dashboard

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.