Het aantal aanscherpingen bereikt zijn hoogste peil in 15 jaar

Geschreven door: Fabian Bernardus

Laatste update: 4 juli 2023

Leestijd: 2 min.

De aanhoudend hoge inflatie dwingt de centrale banken te reageren in het meest agressieve tempo sinds vóór de wereldwijde financiële crisis. Het aantal aanscherpingen door de centrale banken bereikt zijn hoogste peil in 15 jaar.

De reden is duidelijk: als de inflatiedruk aanhoudt, zullen risicovolle activa vrijwel zeker verder onder druk komen te staan, met name de activa met de hoogste waarderingen.

Het aantal bedrijven dat nog steeds tegen hoge waarderingen wordt verhandeld, blijft op een historisch hoogtepunt. De grafiek hieronder toont het percentage Amerikaanse bedrijven die tegen meer dan 10x de omzet worden verkocht. Tijdens de Tech-bubbel bereikte dit cijfer een piek van 14,3% alvorens terug te vallen naar de piek van voor de bubbel. Zelfs na de recente marktdaling blijft het huidige percentage boven het piekpercentage van het dotcom-tijdperk. Nu het soepele monetaire beleid ten einde loopt, vermoeden wij dat dit cijfer opnieuw zal worden vastgesteld.

Russel 3000 : Percent of index with price to sales ratios >10 x

Bron: Strategas Research Partners

Ook in andere marktsegmenten komen de potentiële barsten in risicovolle activa aan het licht. De onderstaande grafiek, die de performance toont van Consumer Discretionary versus Consumer Staples, is daar een voorbeeld van.

Consumer Discretionary Relative Staples

Bron: Strategas Research Partners

Naarmate de inflatiedruk is toegenomen, heeft de sector van de discretionaire consumptiegoederen een underperformance gekend die historisch gezien alleen vlak voor en tijdens recessies is opgetreden (rood gearceerde gebieden).

Gezien de toegenomen onzekerheid over de beleggingscontext blijft de voor de hand liggende vraag: waar kunnen aandelenbeleggers zich het beste schuilhouden tot er weer meer duidelijkheid is. De onderstaande grafiek toont de relatieve prestaties van vier van de belangrijkste factoren die de aandelenprestaties bepalen – waarde, groei, dividenden en omvang (marktkapitalisatie). Naarmate de marktvolatiliteit is toegenomen, is de relatieve performance van laag gewaardeerde aandelen met een hoog dividendrendement toegenomen ten koste van aandelen waarvan de hoge waarderingen afhankelijk zijn van het voldoen aan hoge groeiverwachtingen die in de meeste gevallen onrealistisch zullen blijken.

Net als na de dotcom-bubbel verwachten wij dat onze blootstelling aan waardeaandelen niet alleen een aanhoudende outperformance zal opleveren, maar ook de grootste kans op positieve absolute rendementen (zoals het geval was in de periode 2000 – 2003). Zoals we al eerder hebben gezegd, is de waardecyclus nog maar net begonnen en zal hij waarschijnlijk nog vele jaren duren.

Consumer Discretionary Relative Staples

Bron: Strategas Research Partners

Blijf op de hoogte

Volg ons op LinkedIn voor de nieuwste updates