GROEIENDE ACTIVITEIT & TOENEMENDE STIMULANS

Published On: maart 11th, 2021|By |Categories: Markt Updates|3,5 min read|

Financiële marktindicatoren liepen ver vooruit op de gebeurtenissen in de echte wereld bij het voorspellen van de heropening van de wereldeconomie en sterke economische groei. De wereldwijde obligatierente steeg vorige week opnieuw, waarbij de Amerikaanse 10-jaarsrente eindigde op 1,57%.

De onderstaande grafiek toont de relatieve prestaties van twee aandelen –
Live Nation (’s werelds grootste live entertainmentbedrijf) en Netflix (misschien wel ’s werelds grootste home entertainmentbedrijf). Ondanks het totale stopzetten van live-evenementen over de hele wereld, heeft Live Nation het sinds juli vorig jaar beter gedaan dan Netflix, met een duidelijke stijging van de relatieve outperformance sinds de aankondiging van het Pfizer-vaccin in november.

Live Nation (LYV) Relative To Netflix (NFLX) | 65-day High & Low-Lines
CYCLISH GEORIENTEERDE ETF’S

Het is duidelijk dat we niet langer de enigen zijn die aandringen op de voordelen van aandelen en sectoren die verband houden met het herstel van de wereldeconomie. Uit een analyse van ETF transacties in de VS blijkt dat de instroom in cyclisch georiënteerde ETF’s al in juni vorig jaar is aangetrokken en sinds de bodem van de markt op 23 maart 2020 verreweg het grootste deel van de instroom van beleggers heeft aangetrokken. Ook interessant is dat de instroom in technologie-ETF’s relatief stabiel lijkt te zijn gebleven. Tot nu toe hebben beleggers hun Tech-aandelen niet verkocht om in het cyclische segment te beleggen, maar lijken ze vermogen te hebben vrijgemaakt vanuit meer defensieve aandelen uit de sectoren Consumptiegoederen, Gezondheidszorg, Nutsbedrijven en Telecom.

Cumulative Equity Sector ETF Flows: Cyclical vs. Defensie vs. Technology

Het tegenovergestelde van deze instroom in cyclische aandelen is de uitstroom uit ETF’s van staatsobligaties. De belangstelling van beleggers aangaande stijgende inflatie is toegenomen, evenals hun bereidheid om bescherming tegen inflatie te zoeken (twee grafieken hieronder).

Google Search Trends "Inflation"
Inflation Protected Bond ETF Flows

Analisten hebben er terecht op gewezen dat bepaalde marktsegmenten tekenen vertonen van  het enthousiasme van beleggers dat gewoonlijk met de latere cycli van een bull market wordt geassocieerd. Door in te spelen op robuuste risicobereidheid in een dynamische marktomgeving heeft de IPO-activiteit in de VS in absolute cijfers een historische recordhoogte bereikt.  Relatief gezien ligt de IPO-activiteit als percentage van de marktkapitalisatie van de S&P 500 dichtbij het niveau van eerdere marktpieken in zowel 2000 als 2007.

De bijna $100 miljard aan SPAC-activiteit in 2020 overtrof de totale transactiewaarde van 2019 met meer dan zeven keer. De eerste twee maanden van 2021 hebben we tot nu toe al meer dan $84 miljard aan SPAC-deals gezien, slechts 14% minder dan het hele jaar 2020.

Monthly U.S. IPO Deal Value
Special Purpose Acquisition Company Annual Deal Values
TURBULENTE AANDELEN RIT

Met een combinatie van opgerekte waarderingen op indexniveau en stijgende obligatierentes, twijfelen wij er niet aan dat de aandelenrit turbulent zal worden. Wij blijven verschillende  markt indicatoren in de gaten houden die zouden moeten waarschuwen voor een dreigende correctie.

De markt blijft zich echter normaal gedragen en met de overvloed aan monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen die nog steeds aanwezig zijn, is het moeilijk om een betekenisvolle terugval te voorspellen. De onderstaande grafiek toont de overtollige geldhoeveelheid in de VS (geldvoorraad min BBP-groei). Dit overschot aan liquide middelen is voortdurend op zoek naar een onderkomen en hoewel obligatierentes zijn gestegen, bevinden deze zich nog steeds niet op het niveau dat echte concurrentie kan bieden voor aandelenrendementen.

Money Stock: M2 Less Nominal GDP
EEN BILJOEN HIER, EEN BILJOEN DAAR…

Bovendien heeft de Amerikaanse Senaat dit weekend het fiscale stimuleringspakket van 1,9 biljoen dollar van Biden goedgekeurd. Er moeten nog enkele wijzigingen worden overeengekomen, maar de inhoud en de zekerheid van het pakket zijn zo goed als rond.

De onderstaande grafiek laat zien hoe snel de VS heeft gehandeld op het dieptepunt van de pandemiecrisis in maart en april vorig jaar. In die periode, waarin de werkloosheid opliep tot meer dan 15% en de economie op de rand stond van een totale stillegging, bereikte de Amerikaanse regering een akkoord over een stimuleringspakket van iets minder dan 2,5 biljoen dollar. De 900 miljard dollar aan stimuleringsmaatregelen die in december zijn overeengekomen, moeten nog worden uitbetaald en daar komt nu nog eens 1,9 biljoen dollar bij en wordt er al gesproken over een infrastructuurwet later dit jaar. Deze bedragen zijn groter dan de eerdere pogingen en komen, in tegenstelling tot die eerdere, op een moment waarin de werkloosheid daalt en de economie op het punt staat volledig te heropenen.

COVID-Era Fiscal Stimulus

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.