DE CYCLISCHE HERSTELPUZZEL IS NOG NIET COMPLEET

Published On: augustus 5th, 2021|By |Categories: Markt Updates|3,3 min read|

De voorbije week was opmerkelijk door de escalatie van de inspanningen van de Chinese autoriteiten om de groeiende invloed van grote binnenlandse bedrijven (vooral techbedrijven) aan banden te leggen. De onderstaande grafiek toont het verschil in prestatie tussen Chinese techbedrijven en Amerikaanse techbedrijven, na een periode van hoge prijscorrelatie. Het lijkt erop dat beleggers van mening zijn dat de Chinese inspanningen beperkt blijven tot specifieke binnenlandse problemen en niet verwachten dat ze zullen overslaan naar de bredere technologiesector.

Nasdaq 100 (QQQ) vs. China Internet Index (KWEB)

Bron: Strategas Research Partners

Opmerkelijk is ook dat cyclische bedrijven in de Asian Pacific markten ondanks de zwakte van de Chinese technologie en de economische impact van de strengere overheidsbeperkingen nieuwe relatieve hoogtepunten hebben bereikt na drie maanden van consolidaties (eerste grafiek hieronder). Europese cyclische bedrijven hebben hetzelfde gedaan met sterkere koers reacties in de sectoren Industrie, Materialen en Energie (tweede grafiek hieronder)

MSCI Asia/Pacific Index | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

Europe Industrials Sector Relative to EuroStoxx 600

Bron: Strategas Research Partners

STERKE STIJGING VAN DE INDUSTRIËLE METALEN

Het belangrijkste stukje van de cyclische herstelpuzzel dat nog niet op zijn plaats ligt, is het uitblijven van een hogere wereldwijde obligatierente. Wij hebben de onderstaande grafiek vorige week al belicht, maar het leek ons nuttig deze nog eens te herhalen gezien de sterke stijging van de industriële metalen deze week. De prijs van industriële metalen (stijgende vraag door stijgende economische activiteit) in verhouding tot die van edelmetalen (vaak gebruikt om zich in te dekken tegen economische onzekerheid) is vaak een betrouwbare indicator van de verwachte economische groei en dus van de rente. De kloof tussen de relatieve prestaties van industriële metalen en de rente is in de loop van de week nog groter geworden. Nogmaals, een van deze lijnen moet binnenkort wijken – of de rente gaat stijgen, of industriële metalen moeten een scherpe prijsomslag meemaken.

Industrial metals relative to previous metals

Bron: Strategas Research Partners

DE ‘TIJDELIJKE’ INFLATIE

Het lijkt erop dat beleggers het vooruitzicht op hogere rente hebben losgelaten en zich hebben laten leiden door de Fed-retoriek over tijdelijke inflatie, die Fed-voorzitter Powell vorige week nog eens herhaalde. In dezelfde week dat de kerninflatie in het tweede kwartaal van de VS uitkwam op +6,1% – het hoogste percentage sinds 1983 (eerste grafiek hieronder). Wat duidelijk is, is dat terwijl transitie in het begin van het jaar aanvankelijk werd gebruikt om een paar maanden aan te duiden, Powell dezelfde woorden nu gebruikt in de context van een periode die zich veel langer uitstrekt tot in 2022.

PCE less food & energy: Chain Price Index

Bron: Strategas Research Partners

Het zal enige tijd duren voordat dit debat wordt gevoerd. Onze zorg is alleen dat het huidige lage renteniveau geen waarderingsbuffer biedt voor het geval de inflatie hardnekkiger blijkt te zijn, zelfs op veel lagere niveaus. Wij hebben geen inflatiepeil van 1970 nodig om een sell-off van de obligatiemarkt te veroorzaken. Het is alleen nodig dat de inflatieverwachtingen op langere termijn op +3% komen te liggen. Er zijn vroege aanwijzingen dat de inflatie begint door te sijpelen in de huren en lonen (die voorheen niet werden beïnvloed door de stijgende grondstoffenprijzen en knelpunten in het aanbod). Uit de onderstaande grafiek blijkt dat bij een recente enquête onder kleine Amerikaanse bedrijven de inflatie nu bovenaan hun lijst van zorgen staat.

NFIB: single most important problem: percent reporting inflation

Bron: Strategas Research Partners

De toekomstige ontwikkeling van de inflatie is uiteraard belangrijk wegens de invloed ervan op de rentetarieven en de waardering van bedrijven. Het kan ook aanzienlijke gevolgen hebben voor de winstgevendheid van ondernemingen indien zij er niet in slagen de stijgende grondstof kosten met succes te temperen. Tot dusver hebben bedrijven de eerste prijsstijgingen opgevangen door hun verkoopprijzen te verhogen of hun productiviteit te verbeteren. Toch beginnen bepaalde sectoren de pijn al te voelen, zoals blijkt uit de verlaagde winstvooruitzichten van verschillende wereldwijde niet-duurzame consumptiegoederenbedrijven tijdens de voorbije weken. De winstgevendheid van bedrijven bevindt zich momenteel op een historisch hoogtepunt (zie onderstaande grafiek) en de winstverwachtingen zijn hooggespannen. In het verleden vielen dalingen van de winstmarges samen met aanzienlijke dalingen van de markten.

Estimated Next 12-month S&P 500 Operating Margin

Bron: Strategas Research Partners

Hoewel wij alert zullen blijven op tekenen van aanhoudende inflatie, zijn wij enthousiast over de recente opleving van cyclische prestaties, die wordt bevestigd door de tot dusver sterke bedrijfsresultaten van de overgrote meerderheid van onze holdings. Ondanks de hierboven geschetste bezorgdheid blijven de wereldwijde aandelenmarkten (exclusief China) in een gezonde opwaartse trend (tabel hieronder), gesteund door een accommoderend beleid.

% of stocks in an uptrend

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.