De financiële markten bevinden zich op een kruispunt – met inflatie als overheersend thema.
Deels als gevolg van de externe impact van de inval in Oekraïne en de lockdowns in China, zijn veel centrale banken in de wereld verrast door de sterke en aanhoudende inflatiecijfers en haasten zij zich om het tot dusver gevoerde soepele monetaire beleid terug te draaien. Op dit moment heeft 63% van de centrale banken in de wereld recentelijk de monetaire accommoderende maatregelen ingetrokken.
Eén van de twee scenario’s zal zich vanaf hier ontplooien:
- Ofwel zal de inflatie beginnen te matigen, waardoor de obligatierente zal consolideren of dalen, wat dan steun zal bieden voor positieve aandelenrendementen.
- Ofwel blijft de inflatie hardnekkig hoog, waardoor centrale banken genoodzaakt zijn om van een neutraal monetair beleid over te gaan naar een restrictiever beleid, met alle negatieve gevolgen van dien voor de economische groei en de aandelenwaarderingen.
Sinds begin 2021 hebben wij de volgende twee grafieken opgesteld omdat wij ervan uitgingen dat de uitrol van het vaccin zou leiden tot een normalisering van de economische activiteit, wat zou leiden tot hogere rentes en een terugkeer naar meer verstandige waarderingsmultiples.
Beide grafieken wijzen nog steeds in dezelfde richting – een markt die moet terugkomen van de nog steeds buitensporige waarderingen die waarschijnlijk gepaard zullen gaan met een heropleving van de waardestijl van beleggen.
Bron: Strategas Research Partners
Bron: Strategas Research Partners
De hierboven beschreven omkering van trends maakt passief beleggen in aandelenindices, die door groeiaandelen zijn gedomineerd, veel riskanter. Ondanks de recente marktcorrectie laat de grafiek hieronder duidelijk zien dat de Amerikaanse markt nog steeds een historisch hoge allocatie heeft naar extreem dure aandelen (die voor meer dan 10x de omzet worden verkocht).
Bron: Strategas Research Partners