DE FINANCIËLE MARKTEN BEVINDEN ZICH OP EEN KRUISPUNT

Published On: mei 10th, 2022|By |Categories: Markt Updates|1,2 min read|

Dit is de samenvatting van onze wekelijkse update, de volledige blog lees je hier (Engelstalig)

De financiële markten bevinden zich op een kruispunt – met inflatie als overheersend thema.

Deels als gevolg van de externe impact van de inval in Oekraïne en de lockdowns in China, zijn veel centrale banken in de wereld verrast door de sterke en aanhoudende inflatiecijfers en haasten zij zich om het tot dusver gevoerde soepele monetaire beleid terug te draaien. Op dit moment heeft 63% van de centrale banken in de wereld recentelijk de monetaire accommoderende maatregelen ingetrokken.

Eén van de twee scenario’s zal zich vanaf hier ontplooien:

  1. Ofwel zal de inflatie beginnen te matigen, waardoor de obligatierente zal consolideren of dalen, wat dan steun zal bieden voor positieve aandelenrendementen.
  2. Ofwel blijft de inflatie hardnekkig hoog, waardoor centrale banken genoodzaakt zijn om van een neutraal monetair beleid over te gaan naar een restrictiever beleid, met alle negatieve gevolgen van dien voor de economische groei en de aandelenwaarderingen.

Sinds begin 2021 hebben wij de volgende twee grafieken opgesteld omdat wij ervan uitgingen dat de uitrol van het vaccin zou leiden tot een normalisering van de economische activiteit, wat zou leiden tot hogere rentes en een terugkeer naar meer verstandige waarderingsmultiples.

Beide grafieken wijzen nog steeds in dezelfde richting – een markt die moet terugkomen van de nog steeds buitensporige waarderingen die waarschijnlijk gepaard zullen gaan met een heropleving van de waardestijl van beleggen.

$ Value of Negative Yielding Global Debt

Bron: Strategas Research Partners

Annualized Trailling 10-year Relative Total Return

Bron: Strategas Research Partners

De hierboven beschreven omkering van trends maakt passief beleggen in aandelenindices, die door groeiaandelen zijn gedomineerd, veel riskanter. Ondanks de recente marktcorrectie laat de grafiek hieronder duidelijk zien dat de Amerikaanse markt nog steeds een historisch hoge allocatie heeft naar extreem dure aandelen (die voor meer dan 10x de omzet worden verkocht).

Russel 3000: Percent of Companies Trading Greater Than 10x Sales

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.