AFGELOPEN JAAR HEEFT ER EEN SIGNIFICANTE VERSCHUIVING IN HET REGIME PLAATSGEVONDEN

Published On: juni 9th, 2022|By |Categories: Markt Updates|1,5 min read|

Dit is de samenvatting van onze wekelijkse update, de volledige blog lees je hier (Engelstalig)

Vorige week lieten de belangrijkste indices een sterke opleving zien na weken van slechte rendementen voor aandelen wereldwijd. Alleen de tijd zal uitwijzen of de opleving op korte termijn het begin is van een duurzaam herstel van aandelenkoersen, dan wel een tijdelijke opleving veroorzaakt door uitputting  van verkooporders. Als we terugdenken aan het uiteenspatten van de dotcom-bubbel, daalde de NASDAQ Composite met een ongekende 80% van zijn hoogtepunt in maart 2000 tot zijn dieptepunt in oktober 2002. In die tijd waren er acht significante rally’s in de index die gemiddeld iets meer dan 26% bedroegen ( onderstaande grafiek en tabel ) en 2 weken tot 3 maanden duurden. Het is vandaag niet eenvoudiger dan 20 jaar geleden om de uiteindelijke bodem te bepalen van een markt die vele jaren van speculatieve excessen moet corrigeren.

Bron: Bloomberg Finance

NASDAQ Counter Trend Rallies From March of 2000 to Octorber of 2002

Bron: Strategas Research Partners

In eerdere publicaties hebben wij de onderstaande grafiek getoond om te laten zien hoezeer de Fed achterloopt bij het aanpakken van de huidige inflatiepiek. De Fed heeft veel hulp nodig in de vorm van soepel functionerende leveranciersketens en dalende grondstoffenprijzen, wil de inflatie dalen.

Interest Rates Vs. Inflation

Bron: Strategas Research Partners

De winstgroei voor de FAAMG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google) zal dit jaar naar verwachting met -5%  dalen (grafiek hieronder). Dit is een belangrijke verandering ten opzichte van de voorbije jaren toen deze aandelen koplopers waren op het vlak van groei. Hoewel de consensus is dat de groei volgend jaar zal terugkeren voor deze bedrijven, is er een groter  risico dat degroeiverwachtingen opnieuw kunnen teleurstellen. Deze bedrijven bedragen nog steeds meer dan  20% van de totale index. Een historisch gezienenorm groot percentage. Beleggers die een terugkeer verwachten naar het oudescenario van het kopen van groei tegen elke prijs, zien niet in dat er het voorbije jaar een belangrijke verschuiving heeft plaatsgevonden. Het niet waarmaken van verwachtingen zal nu eerder een verkoopgolf teweeg brengen wat bij dit soort enorme bedrijven impact heeft op de index.

FAAMG vs. S&P 500 vs. Ex. FAAMG Net Income Growth

Bron: Strategas Research Partners

Kortom, bovenstaande research bevestigt nog niet overtuigend dat risicodragende beleggingen de voorkeur genieten en wijst erop dat een meer defensieve portefeuillestrategie nog steeds gerechtvaardigd is.

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.