Vorige week lieten de belangrijkste indices een sterke opleving zien na weken van slechte rendementen voor aandelen wereldwijd. Alleen de tijd zal uitwijzen of de opleving op korte termijn het begin is van een duurzaam herstel van aandelenkoersen, dan wel een tijdelijke opleving veroorzaakt door uitputting van verkooporders. Als we terugdenken aan het uiteenspatten van de dotcom-bubbel, daalde de NASDAQ Composite met een ongekende 80% van zijn hoogtepunt in maart 2000 tot zijn dieptepunt in oktober 2002. In die tijd waren er acht significante rally’s in de index die gemiddeld iets meer dan 26% bedroegen ( onderstaande grafiek en tabel ) en 2 weken tot 3 maanden duurden. Het is vandaag niet eenvoudiger dan 20 jaar geleden om de uiteindelijke bodem te bepalen van een markt die vele jaren van speculatieve excessen moet corrigeren.
Bron: Bloomberg Finance
Bron: Strategas Research Partners
In eerdere publicaties hebben wij de onderstaande grafiek getoond om te laten zien hoezeer de Fed achterloopt bij het aanpakken van de huidige inflatiepiek. De Fed heeft veel hulp nodig in de vorm van soepel functionerende leveranciersketens en dalende grondstoffenprijzen, wil de inflatie dalen.
Bron: Strategas Research Partners
De winstgroei voor de FAAMG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google) zal dit jaar naar verwachting met -5% dalen (grafiek hieronder). Dit is een belangrijke verandering ten opzichte van de voorbije jaren toen deze aandelen koplopers waren op het vlak van groei. Hoewel de consensus is dat de groei volgend jaar zal terugkeren voor deze bedrijven, is er een groter risico dat degroeiverwachtingen opnieuw kunnen teleurstellen. Deze bedrijven bedragen nog steeds meer dan 20% van de totale index. Een historisch gezienenorm groot percentage. Beleggers die een terugkeer verwachten naar het oudescenario van het kopen van groei tegen elke prijs, zien niet in dat er het voorbije jaar een belangrijke verschuiving heeft plaatsgevonden. Het niet waarmaken van verwachtingen zal nu eerder een verkoopgolf teweeg brengen wat bij dit soort enorme bedrijven impact heeft op de index.
Bron: Strategas Research Partners
Kortom, bovenstaande research bevestigt nog niet overtuigend dat risicodragende beleggingen de voorkeur genieten en wijst erop dat een meer defensieve portefeuillestrategie nog steeds gerechtvaardigd is.