GROTE BUDGETTAIRE INKRIMPING OP KOMST – BELEGGERS BLIJVEN POSITIEF

Published On: juni 8th, 2021|By |Categories: Markt Updates, Value|2,5 min read|

Er is sprake van toenemende spanning tussen de signalen die verwijzen naar een consoliderende Amerikaanse 10-jaarsrente en de aanhoudend positieve performance van de aandelenmarkten. De Amerikaanse 10-jaarsrente bevindt zich in een kleine trading-range sinds de piek op 1,74% eind maart en het huidige niveau op 1,54%.

Wij hebben kunnen constateren dat de rente niet is blijven stijgen, ondanks het bewijs van sterke economische groei en inflatiecijfers die boven de consensus liggen. Sinds de consolidatie van de obligatierentes, is in onderstaande tabel te zien dat de economisch afhankelijke sectoren sindsdien het best renderen – grondstoffen, economisch gevoelige aandelen, banken, enz., Tegelijkertijd vertonen defensieve aandelen – zoals nutsbedrijven en basismaterialen – geen tekenen van relatief sterke rendementen, die gewoonlijk zouden waarschuwen voor een stijgend aandelenrisico. Wij vermoeden dat de ontwikkelingen tijdens de zomermaanden duidelijker zullen aantonen welke vermogenscategorie momenteel gelijk heeft.

Performance since peak in 10-year yields on 3/31/21 | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

INKRIMPING ONDANKS FISCALE STIMULANS

Er zijn meerdere verklaringen voor deze discrepantie. Degenen die in de hoek zitten van lagere verwachte rentes en een terugkeer naar de anemische groei van voor de pandemie, wijzen op de fiscale klif waarmee de VS in 2022 zal worden geconfronteerd – ongeacht het succes van de Biden-administratie bij het doordrukken van de huidige plannen voor infrastructuuruitgaven. Mocht Biden succes hebben met al het in zijn begroting voorgestelde beleid, dan zullen de VS in 2022 nog steeds geconfronteerd worden met een fiscale inkrimping van naar schatting 1,5 biljoen dollar.

Om dit in de juiste context te plaatsen: het zou de op één na grootste budgettaire inkrimping zijn sinds WO II (zie onderstaande grafieken). Deze zou samenvallen met het verwachte begin van een vermindering van de monetaire stimulans – een potentiële dodelijke combinatie voor groei en winst.

Fiscal Policy Stimulus | Blog Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

Largest Reduction in US Federal Budget Deficit, % of GDP | Fiscal Policy Stimulus | Blog Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

Aandelenbeleggers lijken zich momenteel geen zorgen te maken over dit scenario. De instroom van vermogen naar aandelen in 2021 was bijzonder indrukwekkend en ligt na vijf maanden al voor op de instroom in elk jaar sinds 2005, op één jaar na (onderstaande grafiek). Dit kan worden verklaard door een optimistischer kijk op de vooruitzichten voor de consumptieve bestedingen en de bedrijfsinvesteringen, die zich snel herstellen en de druk van de budgettaire inkrimpingen kunnen compenseren.

Cumalative Daily Equity ETF Flows | Largest Reduction in US Federal Budget Deficit, % of GDP | Fiscal Policy Stimulus | Blog Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

WAARDERINGEN BLIJVEN AANTREKKELIJK

Wat de uitkomst van deze krachtmeting ook moge zijn, wij vermoeden dat de recente interesse van beleggers voor realistische waarderingen zal aanhouden. Ondanks het sterke herstel van het voorheen achtergebleven Value segment van de markt, blijven waarderingen zeer aantrekkelijk en wijzen op aanzienlijke relatieve outperformance voor de komende periode. De outperformance voor redelijk gewaardeerde bedrijven die kunnen aantonen dat ze over een veerkrachtig bedrijfsmodel beschikken, is nog maar net begonnen.

MSCI AC World Value NTM P/E Relative to Growth NTM P/E

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.