GROTERE KANS OP WEERSTAND OP KORTE TERMIJN

Published On: januari 26th, 2021|By |Categories: Markt Updates|1,6 min read|

Sinds de update over het vierde kwartaal is er niets ingrijpends veranderd in de beleggingsvooruitzichten of de positionering van de portefeuille. Ondanks de recente stijging van het aantal coronazaken en de aanscherping van de lockdownmaatregelen van de overheid, blijft de hypothese van het wereldwijde herstel intact en wordt een terugkeer naar winstgroei voor economisch afhankelijke bedrijven ondersteund.

De grafieken hieronder laten zien dat de rente op staatsobligaties en de rentecurves deze vooruitzichten blijven ondersteunen en dat de bedrijfswinsten hoger worden ingeschat (in de VS wordt eind dit jaar een terugkeer naar het niveau van 2019 verwacht). Bovendien blijven de credit spreads gunstig en biedt de marktbreedte steun voor verdere stijgingen.

Toch wordt het steeds moeilijker om de waarschuwingssignalen te negeren die uitgaan van de hoge waarderingen op indexniveau, vooral in de VS. Historisch gezien is een te hoge waardering een betrouwbare indicator geweest voor het rendement op lange termijn (5 tot 10 jaar), maar toegegeven, het is een slechte indicator geweest voor het rendement op kortere termijn (1 jaar). Uit de grafieken blijkt duidelijk dat deze overwaardering vrijwel onafhankelijk is van de waarderingsmethode die wordt gekozen.

Wij zijn ons er ook van bewust dat het beleggerssentiment in de buurt komt van een te optimistisch niveau, wat in verband kan worden gebracht met een grotere marktvolatiliteit op korte termijn. Bovendien zijn de beleggersstromen naar cyclische sectoren aanzienlijk aangetrokken. Kortom, wij staan niet meer alleen in onze bewondering voor het cyclische karakter. Nogmaals, hoewel dit op langere termijn positief is, is de kans op enige weerstand op korte termijn toegenomen.

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.