HET AANTAL AANSCHERPINGEN BEREIKT ZIJN HOOGSTE PEIL IN 15 JAAR

Published On: mei 20th, 2022|By |Categories: Markt Updates|1,5 min read|

Dit is de samenvatting van onze wekelijkse update, de volledige blog lees je hier (Engelstalig)

De aanhoudend hoge inflatie dwingt de centrale banken te reageren in het meest agressieve tempo sinds vóór de wereldwijde financiële crisis. Het aantal aanscherpingen door de centrale banken bereikt zijn hoogste peil in 15 jaar.

De reden is duidelijk: als de inflatiedruk aanhoudt, zullen risicovolle activa vrijwel zeker verder onder druk komen te staan, met name de activa met de hoogste waarderingen.

Het aantal bedrijven dat nog steeds tegen hoge waarderingen wordt verhandeld, blijft op een historisch hoogtepunt. De grafiek hieronder toont het percentage Amerikaanse bedrijven die tegen meer dan 10x de omzet worden verkocht. Tijdens de Tech-bubbel bereikte dit cijfer een piek van 14,3% alvorens terug te vallen naar de piek van voor de bubbel. Zelfs na de recente marktdaling blijft het huidige percentage boven het piekpercentage van het dotcom-tijdperk.  Nu het soepele monetaire beleid ten einde loopt, vermoeden wij dat dit cijfer opnieuw zal worden vastgesteld.

Russel 3000 : Percent of index with price to sales ratios >10 x

Bron: Strategas Research Partners

Ook in andere marktsegmenten komen de potentiële barsten in risicovolle activa aan het licht. De onderstaande grafiek, die de performance toont van Consumer Discretionary versus Consumer Staples, is daar een voorbeeld van.

Consumer Discretionary Relative Consumer Staples

Bron: Strategas Research Partners

Naarmate de inflatiedruk is toegenomen, heeft de sector van de discretionaire consumptiegoederen een underperformance gekend die historisch gezien alleen vlak voor en tijdens recessies is opgetreden (rood gearceerde gebieden).

Gezien de toegenomen onzekerheid over de beleggingscontext blijft de voor de hand liggende vraag: waar kunnen aandelenbeleggers zich het beste schuilhouden tot er weer meer duidelijkheid is. De onderstaande grafiek toont de relatieve prestaties van vier van de belangrijkste factoren die de aandelenprestaties bepalen – waarde, groei, dividenden en omvang (marktkapitalisatie). Naarmate de marktvolatiliteit is toegenomen, is de relatieve performance van laag gewaardeerde aandelen met een hoog dividendrendement toegenomen ten koste van aandelen waarvan de hoge waarderingen afhankelijk zijn van het voldoen aan hoge groeiverwachtingen die in de meeste gevallen onrealistisch zullen blijken.

Net als na de dotcom-bubbel verwachten wij dat onze blootstelling aan waardeaandelen niet alleen een aanhoudende outperformance zal opleveren, maar ook de grootste kans op positieve absolute rendementen (zoals het geval was in de periode 2000 – 2003). Zoals we al eerder hebben gezegd, is de waardecyclus nog maar net begonnen en zal hij waarschijnlijk nog vele jaren duren.

Europe Factor Performance

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.