HET BELEGGINGSRISICO LIGT BIJ DE MEGA-CAP TECH

Published On: februari 1st, 2022|By |Categories: Markt Updates|4,4 min read|

Hoewel waardering over het algemeen niet het beste timinginstrument is voor het maximaliseren van kortetermijnrendementen, blijft het de meest beproefde indicator voor het voorspellen van marktrendementen op langere termijn. De onderstaande grafiek meet de waarderingen van Amerikaanse aandelen aan de hand van acht verschillende maatstaven. Momenteel zijn er zeven die in het rood staan, met de prijs ten opzichte van de cashflow in het oranje gebied. Degenen die beweren dat de waarderingen van indices aantrekkelijk blijven, baseren hun argument op de relatieve waarderingen ten opzichte van de lage rentetarieven. Nu deze stijgen, neemt de overtuiging in dit argument af.

S&P 500 Valuation: Current Percentile Ranking Relative to History

Bron: Strategas Research Partners

Wij beweren al enige tijd dat het grootste beleggingsrisico nu daar ligt waar het gewicht het grootst is – bij de megacap technologienamen. De correctie in de meest speculatieve segmenten van de markt is al goed op gang gekomen, hoewel ze waarschijnlijk nog langer te gaan hebben. De prestaties van de favorieten van de megacaps zullen moeten corrigeren voordat indices een significante daling laten optekenen, gelet op hun historisch hoge weging in de index. De grafiek hieronder toont de waardering van de top acht van de Amerikaanse markt. Deze groep heeft nog steeds een omzet/marktaandeel-verhouding van meer dan 8x (het hoogste ooit) en verkoopt tegen bijna 40x de winst. Dit winstseizoen zal van cruciaal belang zijn voor hun vooruitzichten op korte termijn, want er zullen stellaire resultaten nodig zijn om de huidige waarderingen alleen maar overeind te houden. De duik van +20% van het Netflix-aandeel op vrijdag, ondanks de “behoorlijke” resultaten, is een indicator van de veranderende stemming bij beleggers ten opzichte van aandelen met hoge verwachtingen in een omgeving van stijgende rentevoeten.

Global Aggregate Negative Yielding Debt | Blog Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Ned Davis Research

Deze waarderingscorrectie begint op een moment dat Amerikaanse beleggers – op zijn minst kleine beleggers – al “all in” zijn. De onderstaande grafiek, geproduceerd door Ned Davis Research en gebaseerd op kwartaalgegevens van de Federal Reserve, laat zien dat huishoudens in de VS hun aandelenallocatie hebben opgebouwd tot het hoogste niveau sinds deze data in de jaren 1950 begon te worden gemeten. De Amerikaanse aandelenmarkt is overgewaardeerd en ‘overbelegd’ en als zodanig uiterst kwetsbaar voor een correctie.

Forward S&P 500 Performance When CPI y/y between 4% & 7%

Bron: Ned Davis Research

Wij hebben de onderstaande grafiek al meermaals getoond om de groeiende interne zwakte van de tech-geladen Nasdaq index te benadrukken. Steeds minder namen zijn verantwoordelijk voor de hoogtepunten in de index sinds medio 2021. Het percentage aandelen in een opwaartse trend is sterk achteruitgegaan in de eerste drie weken van 2022 en de index staat nu op -12% voor het jaar en met minder dan 50% van de onderliggende namen in een opwaartse trend.

Nasdaq 100 vs Percentage of stocks above 200-day MA

Bron: Bloomberg Finance

Economisch gezien lijken we ons op een kruispunt te bevinden. Er is genoeg onzekerheid over de duurzaamheid van het herstel om ons af te vragen of (of wanneer) de markt een vertraging halverwege de cyclus eind 2022 of begin 2023 zal beginnen in te calculeren. Daarbij komt nog de onzekerheid over de ontwikkeling van de kortetermijnrente. Het lijdt weinig twijfel dat zowel de regering als de Fed de noodzaak inzien van een strakker monetair beleid om de aanhoudend hoge inflatie het hoofd te bieden. De vraag is nu in welk tempo en op welke wijze een dergelijke verstrakking kan en zal plaatsvinden. De verwachting van een gematigde en geleidelijke verhoging van de Amerikaanse rente in 2022/2023 kan optimistisch blijken als de inflatiecijfers niet snel dalen. De onderstaande grafiek van de looninflatie in de VS zal dit jaar een bijzonder belangrijke grafiek zijn om in het oog te houden. Hoe langer de looninflatie stijgt, hoe groter de druk zal zijn die de autoriteiten zullen voelen om hun monetaire verkrapping agressiever aan te pakken.

Employement Cost Index: compensation civillian workers

Bron: Strategas Research Partners

Wij blijven in het kamp dat van mening is dat de verstoringen van het aanbod uiteindelijk zullen worden opgelost en dat dit de inflatiedruk gedeeltelijk zal verlichten. Uit de anekdotische krantenkoppen hieronder blijkt echter dat de verstoringen van het aanbod blijft voortduren en dat bedrijven, in het huidige klimaat van sterke vraag, niet aarzelen om prijsverhogingen door te voeren om hun winstmarges te beschermen. Hoe langer dit aanhoudt, hoe moeilijker de taak van de Fed wordt om te voorkomen dat de inflatie zich verankert in de meer hardnekkige sectoren van de economie, zoals de lonen en de huren.

Strong Disruption | Strong demand

Bron: Bloomberg Finance

Ons basisscenario voor 2022 blijft er één van behoorlijke wereldwijde economische en bedrijfswinstengroei. Dit zou de stijging moeten ondersteunen van aandelen die niet onder buitensporige waarderingen te lijden hebben. Uiteraard volgen wij het toenemende risico voor dit basisscenario op de voet. Eén van de belangrijke indicatoren die deze vooruitzichten in een kwaad daglicht stellen, is de prestatie van de sector Consumer Discretionary, die het al zo lang consistent beter doet en de kracht van de consumentenbestedingen correct heeft voorspeld. Zoals de twee grafieken hieronder aantonen, is deze outperformance onlangs gestopt en heeft de sector nu het minste percentage aandelen in een uptrend op korte termijn (eerste grafiek). Wij vermoeden dat de kracht van de energiesector eindelijk een negatieve impact begint te hebben op de discretionaire bestedingen. Deze relatie zal van nabij moeten worden gevolgd gezien het belang van de consumentenuitgaven voor de richting van de wereldwijde economische groei.

% of stocks above 50-day moving average

Bron: Strategas Research Partners

S&P Consumer Discretionary - Equal Weight: 200-day MA vs Relative

Bron: bloomberg finance

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.