HET GROTE BELEGGINGSTHEMA VAN 2022

Published On: februari 23rd, 2022|By |Categories: Markt Updates|1 min read|

Dit is de samenvatting van onze wekelijkse update, de volledige blog lees je hier (Engelstalig)

Het grote thema in 2022 is heel eenvoudig: stijgende obligatierendementen. Veel grafieken laten dit zien, maar één van de meest dramatische is de plotselinge afname van negatief renderende schuld. Nog maar een jaar geleden hadden we meer dan $18 biljoen aan negatief renderende schuld – dat aantal staat nu op ongeveer $4 biljoen, zoals te zien is in onderstaande grafiek!

$ Value of Negative Yielding Global Debt

Bron: Bloomberg Finance

De oorzaak van deze plotselinge verschuiving is ook net zo duidelijk – stijgende inflatie. De grote vraag is of de monetaire autoriteiten in staat zullen zijn om de inflatiegeest terug in de fles te stoppen zonder al te veel economische schade te veroorzaken. Zoals we al eerder hebben gesteld, leidt een hogere inflatie tot lagere aandelenrendementen. Zie bijvoorbeeld de grafiek hieronder. Wanneer de inflatie hoog is (tussen 4 en 8%) doen de aandelenmarkten het slechter. Neem bijvoorbeeld over 12 maanden. Normaal gesproken zou de S&P 500 ongeveer 9% moeten renderen (blauwe balk). Hogere inflatie vermindert dit met bijna de helft tot 4,9% (rode balk).

Forward S&P 500 Performance When CPI y/y Between 4% & 8%

Bron: Strategas Research Partners

Een meer gedetailleerde discussie over de uitdagingen waarvoor de overheid zich gesteld ziet bij de bestrijding van de inflatie is te vinden in onze volledige blog.

Samengevat houden wij vast aan onze constructieve vooruitzichten voor het rendement van aandelen in 2022, maar erkennen wij dat de risico’s toenemen. Onze portefeuilles blijven sterk gepositioneerd voor het nieuwe klimaat dankzij onze sterke voorkeur voor waarde op zowel geografisch als sectoraal niveau.

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.