Het grote thema in 2022 is heel eenvoudig: stijgende obligatierendementen. Veel grafieken laten dit zien, maar één van de meest dramatische is de plotselinge afname van negatief renderende schuld. Nog maar een jaar geleden hadden we meer dan $18 biljoen aan negatief renderende schuld – dat aantal staat nu op ongeveer $4 biljoen, zoals te zien is in onderstaande grafiek!
Bron: Bloomberg Finance
De oorzaak van deze plotselinge verschuiving is ook net zo duidelijk – stijgende inflatie. De grote vraag is of de monetaire autoriteiten in staat zullen zijn om de inflatiegeest terug in de fles te stoppen zonder al te veel economische schade te veroorzaken. Zoals we al eerder hebben gesteld, leidt een hogere inflatie tot lagere aandelenrendementen. Zie bijvoorbeeld de grafiek hieronder. Wanneer de inflatie hoog is (tussen 4 en 8%) doen de aandelenmarkten het slechter. Neem bijvoorbeeld over 12 maanden. Normaal gesproken zou de S&P 500 ongeveer 9% moeten renderen (blauwe balk). Hogere inflatie vermindert dit met bijna de helft tot 4,9% (rode balk).
Bron: Strategas Research Partners
Een meer gedetailleerde discussie over de uitdagingen waarvoor de overheid zich gesteld ziet bij de bestrijding van de inflatie is te vinden in onze volledige blog.
Samengevat houden wij vast aan onze constructieve vooruitzichten voor het rendement van aandelen in 2022, maar erkennen wij dat de risico’s toenemen. Onze portefeuilles blijven sterk gepositioneerd voor het nieuwe klimaat dankzij onze sterke voorkeur voor waarde op zowel geografisch als sectoraal niveau.