INFLATIE OF ECONOMISCHE GROEI: WAT BARST EERST?

Published On: maart 29th, 2022|By |Categories: Markt Updates|1,6 min read|

Dit is de samenvatting van onze wekelijkse update, de volledige blog lees je hier (Engelstalig)

Wereldwijde obligatierentes reageren zonder uitzondering op het spookbeeld van hogere en langer aanhoudende inflatie. De inflatiedruk blijft breed gedragen en is alleen maar verergerd door het effect van de Russisch-Oekraïense oorlog op de grondstoffenprijzen en de toeleveringsketens.

Gelukkig blijven de consumentenbestedingen op peil en ondersteunen zij de verdere economische groei in 2022. Een sterke banenmarkt, een inhaalslag van de vraag en bovengemiddelde spaargelden als gevolg van Covid helpen daarbij – maar voor hoe lang? Recente opiniepeilingen over het consumentenvertrouwen zijn in dit verband niet positief – de meeste peilingen in de landen van de ontwikkelde wereld wijzen op een komende verzwakking van de consument. Hoe dit zich zal ontwikkelen, zal sterk afhangen van de acties van de centrale banken in hun pogingen om de inflatie weer onder controle te krijgen.

Onderstaande grafiek toont de Fed Funds Rate ten opzichte van de inflatie sinds het eind van de jaren zestig. De ervaring heeft geleerd dat inflatie alleen duurzaam kan worden teruggedrongen door de rente tot boven het inflatieniveau te verhogen en voor een langere periode op dat niveau te handhaven. Als het Federal Open Market Committee (FOMC) besluit dat de inflatie niet vanzelf zal afnemen, zou de eerste stap zijn om de Fed Funds Rate boven het inflatiepercentage te brengen. De kerninflatie van de consumptieprijzen bedraagt momenteel ~5% j/j. Dat is een grote stap! De Fed zit nu waarschijnlijk in een “aanscherpen tot er iets barst”-modus. De kernvraag blijft: zal het de inflatie of de economische groei zijn die het eerst barst.

Fed Funds Rate vs. Core PCE Inflation Y/Y % | Mpartners Value Investing

Bron: Strategas Research Partners

Bovenstaand nieuws stemt de algemene aandelenmarkten bepaald niet vrolijk, zeker gezien zij zeer hoge waarderingen blijft vertonen (meer dan 20 keer de winst). De onderstaande grafiek laat zien waar waarderingen naartoe zullen gaan in een klimaat met hogere inflatie – omlaag.

S&P 500 Average Trailing P/Es by Inflation Tranche | Mpartners Value Investing

Bron: Strategas Research Partners

Zoals blijkt zou een koers/winst verhouding van 12,1 x meer in lijn zijn met de huidige inflatieniveaus. De wereld maakt een beslissende verschuiving weg van de nulrente van de afgelopen tien jaar. Normalisatie zal volgen. Dit betekent simpelweg dat de populaire momentumaandelen, waar waardering er niet toe deed, onder druk zullen komen te staan. Aan de andere kant is een waardeportefeuille (de onze heeft momenteel ongeveer een koers/winst verhouding van 10 keer) nog steeds goedkoop, zelfs in het slechtste geval bij een inflatie van 6-8%.

Zoals we blijven herhalen – voor beleggers die vooruitkijken naar de komende tien jaar, in plaats van naar de afgelopen tien jaar, lijkt een op waarde gebaseerde beleggingsstrategie verreweg de meest verstandige optie.

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.