INFLATIECIJFERS BEREIKEN NIEUWE HOOGTE

Published On: november 18th, 2021|By |Categories: Markt Updates, Value|3,7 min read|

Een nieuwe week van wereldwijde inflatiegegevens heeft alleen maar benadrukt hoe belangrijk de toekomstige richting van deze variabele zal zijn voor het bepalen van de koers van de rendementen van de financiële markten in 2022. De inflatiecijfers in de VS bleven nieuwe hoogten bereiken en staan nu op de hoogste stand in 30 jaar (grafiek hieronder).

CPI-U: All Items | Bureau of Labor Statistics

Bron: Strategas Research Partners

De Amerikaanse economie en obligatiemarkt zijn van onvergelijkbaar belang voor de rest van de wereld. Inflatie is echter een wereldwijd verschijnsel. Gegevens van buiten de VS van de afgelopen week bevestigden ook de inflatoire tendens. In Duitsland, de grote economie met de beste staat van dienst op het gebied van inflatiebestrijding, kwam het algemene inflatiecijfer boven de 4% uit, het hoogste cijfer sinds de invoering van de euro in 1999 (onderstaande grafiek).

Germany's Highest Inflation Since The Deutschmark

Bron: Bloomberg

In China, waarvan de economie van cruciaal belang was voor de lage inflatie in de westerse wereld gedurende de laatste generatie, is de inflatie van producentenprijzen nu op het hoogtepunt van een kwarteeuw (grafiek hieronder). Als de kosten van de Chinese inputs stijgen, betekent dit dat de export die decennialang heeft bijgedragen aan het laag houden van kosten, deze nu, aan de marge, kan opdrijven.

China: Producer Prices: All Industry Products

Bron: Strategas Research Partners

De oorspronkelijke argumenten die de centrale banken gebruikten om te beweren dat prijsstijgingen van voorbijgaande aard waren, zijn ontkracht. Dit jaar is het Bureau of Labor Statistics begonnen met de publicatie van een nogal vreemde versie van de kerninflatie, waarin voedsel, onderdak, energie en tweedehandsauto’s en vrachtwagens niet waren opgenomen. De reden die daarvoor werd aangevoerd was dat de schommelingen in de prijzen van grondstoffen en tweedehandsauto’s het algemene cijfer vertekenden. Door deze uitsluiting van een aantal zaken die velen als essentiële goederen zouden beschouwen, bleef een “kerncijfer” over dat betrouwbaarder zou moeten zijn. Zelfs dit aangepaste inflatiecijfer steeg vorige maand echter en kwam voor het eerst sinds 1991 boven de 4% uit. Een verder bewijs dat prijsstijgingen een bredere basis krijgen.

US CPI All Items Less Food Shelter Energy & Used Cars & Trucks NSA

Bron: Bloomberg

De aanhoudend hoge inflatiecijfers beginnen door te werken in een hogere volatiliteit van de obligatiemarkten. Het is onvermijdelijk dat deze onzekerheid op de obligatiemarkten, indien zij niet wordt beteugeld, uiteindelijk zal doorwerken in andere vermogenscategorieën. Het is echter belangrijk te erkennen dat een hoge inflatie historisch gezien pas een aandelenprobleem wordt als de monetaire autoriteiten besluiten de inflatie te bestrijden – door middel van hogere rentetarieven. Momenteel blijven de meeste monetaire autoriteiten in de ontwikkelde landen bereid om toe te kijken, in de hoop dat de inflatie inderdaad van voorbijgaande aard blijkt te zijn. Het resultaat, zoals weergegeven in de onderstaande grafiek, is de laagste reële rentevoet in de geschiedenis. Ondanks al het gepraat over monetaire verkrapping blijft het monetaire beleid in de VS zo soepel als het ooit geweest is.

The Lowest Real Funds Rate In History

Bron: Bloomberg

Wij hebben bij eerdere gelegenheden de onderstaande grafiek belicht om te bepalen of de liquiditeitscondities ruim of krap blijven. De spreads van bedrijfsobligaties blijven dicht bij historische dieptepunten, wat wijst op einig financiële stress in de economie. Wederom een positieve ruggensteun voor aandelen.

S&P 500 | BB vs. BBB. Corporate Spreads

Bron: Bloomberg

Bovendien, zoals onlangs benadrukt, heeft Q4 een seizoensgebonden wind in de rug en zou deze ook een impuls moeten geven aan de rendementen om het jaar af te sluiten. Zoals de grafiek hieronder laat zien, gaan we een periode in die historisch gezien een van de beste 6-wekenperiodes voor aandelenrendementen is geweest.

S&P 500 Historical 10/31 to 12/31 Seasonal Pattern

Bron: Strategas Research Partners

In de laatste wekelijkse update zijn wij begonnen met bespreken van enkele delen in de markt waarvan wij menen dat er aantrekkelijke beleggingskansen zijn – zelfs in de context van een stijgende inflatie en een over het algemeen dure markt. In het verlengde hiervan belicht de onderstaande grafiek een opmerkelijk interessante beleggingsobservatie. Het Amerikaanse beleggingsadviesbureau Strategas heeft een onderzoek gedeeld waaruit blijkt dat kleine bedrijven de enige beleggingscategorie zijn die het in elk decennium beter doet dan de inflatie. Een nog interessantere observatie blijkt uit een meer gedetailleerde analyse van hun gegevens. Dit opmerkelijke record is te danken aan de prestaties van small cap Value-aandelen, die echt het enige marktsegment zijn dat het in de loop van de decennia consequent beter heeft gedaan dan inflatie (onderstaande grafiek). Small-cap groeiaandelen hebben het zowel in de jaren 1970 als in de jaren 2000 minder goed gedaan dan de inflatie.

Small-Cap Growth & Value Stocks vs. Inflation Compound Annual Rates of Return by Decade

Bron: Strategas Research Partners

In de huidige context van overvloedige liquiditeit en sterk aandelenmomentum moeten wij zeer waakzaam blijven voor risico’s die onze positieve vooruitzichten ernstig bedreigen. Onderstaande tabel geeft de stand weer van een aantal indicatoren voor het beleggerssentiment, die wij in de gaten houden om potentieel schadelijk beleggersoptimisme te meten. Het beleggerssentiment is hoger dan een paar weken geleden. Onze indicatoren wijzen er echter nog niet op dat dit optimisme zo breed gedragen is dat wij een defensievere beleggingskoers moeten gaan varen.

Small-Cap Growth & Value Stocks vs. Inflation Compound Annual Rates of Return by Decade

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.