STIJGENDE INFLATIEMOMENTUM SLECHTS ‘TIJDELIJK’ – AANDELENMARKTEN STIJGEN

Published On: juni 21st, 2021|By |Categories: Markt Updates, Value|2 min read|

Hoewel de economie in april en mei de twee hoogste kerninflatiecijfers sinds 1992 liet zien (respectievelijk 3% en 3,8%), is de rente op Amerikaanse obligaties de afgelopen twee maanden gedaald (zie onderstaande grafiek). Monetaire autoriteiten over de hele wereld, geleid door de Amerikaanse Fed, kunnen zichzelf op de schouder kloppen voor hun huidige succes in het overtuigen van beleggers dat het stijgende inflatiemomentum slechts “tijdelijk” zal zijn en zal terugkeren naar lagere niveaus naarmate de tijd verstrijkt en de wereldeconomieën weer volledig open gaan.

US Treasury Bond Yield | US Treasury 2Y/10Y Spread

Bron: Strategas Research Partners

Zonder de druk van stijgende renteniveaus blijven de wereldwijde aandelenmarkten stijgen, hoewel er eerste tekenen zijn van onderliggende verslechtering van de condities van aandelenmarkten. Zoals de grafiek hieronder laat zien, heeft de S&P 500 weliswaar nieuwe hoogtepunten bereikt, maar dat is gebeurd met veel minder aandelen die op korte termijn een positieve uptrend vertonen (aandelen boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde). Dit signaal is niet desastreus voor verdere aandelenrendementen, maar vraagt wel om een meer voorzichtige benadering van de markten.

S&P 500 | % of Stocks Above 50-day MA

Bron: Bloomberg Finance

Ons uitgangspunt blijft dat de recente daling van de rente op staatsobligaties meer in het normale patroon valt van prijsconsolidatie na een sterke stijgende beweging. De bewijskracht tot nu toe ondersteunt vooralsnog geen scenario dat verband houdt met een snelle verslechtering van het wereldwijde economische herstel. Als we iets dieper kijken naar het recente momentum van de aandelensector in de VS (onderstaande grafiek), dan zien we dat de sectoren met de sterkste aandelentrends van de afgelopen twee maanden nog steeds in de richting gaan van de economisch gevoeligere marktsegmenten, zoals Energie en Financiële instellingen.

% of Stocks Above 50-Day Moving Average

Bron: Strategas Research Partners

Dit koersverloop is in grote lijnen consistent met de onderliggende fundamentele factoren van winstgroei. De grafiek hieronder toont de verandering in de sectorale winstgroeiverwachtingen sinds het begin van het jaar. De economisch gevoelige sectoren Energie, Financials en Materialen hebben sinds januari de grootste opwaartse winstherzieningen gekregen, omdat de economische en financiële omstandigheden steun blijven bieden voor een voortzetting van het wereldwijde economische herstel.

S&P 500 Sectors 2021 Estimated EPS Growth Change: Current vs. Jan'21 Estimate

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.