MARKT PIEKT AAN DE TOP VAN EERDERE HISTORISCHE HERSTELPERIODES

Published On: februari 1st, 2021|By |Categories: Markt Updates|2,4 min read|

De laatste week van toegenomen marktvolatiliteit en koersdalingen is in lijn met onze verwachtingen van enige marktconsolidatie op korte termijn. Nu de S&P 500 bijna 2 standaard deviaties boven haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde noteert, en de huidige markthausse aan de top van vorige historische herstelperiodes ligt (grafiek hieronder), zou het ons niet verbazen dat de correctie die vorige week begon, nog een tijdje aanhoudt.

Op dit moment zien wij deze correctie echter niet als een signaal om onze aandelenblootstelling significant te verlagen. In plaats daarvan zullen wij alert zijn op een behoorlijke pullback om onze posities in cyclische sectoren zoals energie, financiële sector, materialen, industrie en REIT’s uit te breiden.

Simpel gezegd is de gebruikelijke lijst van indicatoren die wij volgen om een grote top in de bullmarkt te signaleren, momenteel gewoon niet aanwezig – de inflatie blijft laag, de credit spreads van bedrijven zijn krap, de winstverwachtingen worden naar boven bijgesteld en zowel de Fed als de ECB verzekerden ons vorige week dat zij nog lang flexibel zullen blijven. Robuuste besparingen en de enorme hoeveelheid overheidsuitgaven die dit jaar in de economie zullen worden gepompt, zullen elke zwakte op korte termijn in de economische cijfers als gevolg van het virus waarschijnlijk van korte duur maken.

37% van de S&P handelde vorige week naar een 1-maands dieptepunt. Dat blijft onder de drempel van 50% die historisch gezien aangeeft dat een correctief dieptepunt in zicht is (in markt uptrends). Het is misschien nog te vroeg voor de index, maar de 20-daags dieptepunten liggen op 58% voor Industrie, 57% voor Materialen en 53% voor Consumer Discretionary… die liggen wellicht dichterbij.

De huidige correctie in de meer cyclische sectoren is betekenisvoller en is volgens ons eerder het resultaat van een kortetermijnombuiging van de aanzienlijke geldstroom naar deze sectoren sinds november dan dat zij representatief is voor een pessimistischer vooruitzicht op een wereldwijd economisch herstel. Uit de onderstaande grafieken blijkt dat de correcties in de aandelenkoersen van de energiesector en de financiële sector niet gepaard zijn gegaan met een verslechtering van hun kredietwaardigheidskengetallen (normaliter een voorwaarde voor een meer ingrijpende daling).

Opmerkelijk was de verbeterde relatieve performance van onze holdings in de Retail en Office REIT’s – enkele van de slechtst presterende REIT’s in 2020. Het beleggerssentiment in deze sector blijft overdreven pessimistisch – REIT’s waren een van de slechts twee sectoren waar ETF’s in 2020 uitstroomden en het percentage totale koopaanbevelingen van analisten staat op de 20e plaats van 24 S&P-sectorgroepen. Deze sceptische achtergrond komt op een moment dat de traditionele cyclische sectorpositionering tijdelijk oververzadigd is geraakt, wat een zeer aantrekkelijk instapmoment biedt om exposure te verwerven.

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.