OMIKRON: BELEGGERS VAN OPTIMISME NAAR UITGESPROKEN PESSIMISME

Published On: december 7th, 2021|By |Categories: Markt Updates, Value|4,3 min read|

Iets meer dan een week geleden hadden nog maar een paar mensen ooit van de Omikron-variant gehoord, en toch lijkt het vandaag een grote impact te hebben op de verwachtingen van de beleggers. Uit vrees voor nieuwe lockdowns, die nog slechts enkele weken geleden waren uitgesloten, zijn beleggers verwikkeld in een vlaag van paniek-trading op basis van voorbijgaande nieuwsberichten over opmerkingen van een of andere CEO of infectieziektedeskundige. Het gebrek aan een definitieve analyse van de nieuwe variant laat de markten handelen in een informatievacuüm, wat altijd leidt tot een verhoogde volatiliteit.

Toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen in de marktreactie op de huidige dreiging van de variant in vergelijking met de gebeurtenissen in het eerste kwartaal van 2020. De onderstaande grafiek toont de prestaties van twee van de voorbeeldaandelen die profiteerden van de eerste grote lockdown. Teladoc (gezondheidszorg vanuit huis) en Zoom (werk vanuit huis) hadden op hun hoogtepunten een gecombineerde marktkapitalisatie van +184 miljard dollar. Die gecombineerde marktkapitalisatie bedraagt nu “slechts” $68 miljard en beide aandelen hebben aanzienlijke nieuwe dieptepunten bereikt naarmate het nieuws over de Omikron-variant zich verspreidde.

Teladoc (TDOC) & Zoom (ZM) Movements | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Bloomberg Finance

Dit feit kan suggereren dat de huidige angst van beleggers, op basis van de beschikbare informatie, niet gericht is op de uitbraak van de Omicrom, maar eerder op de verandering in de toon en acties van de belangrijkste Centrale Banken – vooral die van de Amerikaanse Federal Reserve. De volatiliteit van de aandelen trok aan nadat de voorzitter van de Federal Reserve de afgelopen week opmerkte dat ambtenaren zouden moeten overwegen om de pandemische steun sneller af te bouwen en dat de inflatie niet langer “tijdelijk” was. Zoals we al eerder schreven, is het belangrijk om te erkennen dat een hoge inflatie historisch gezien pas een aandelenprobleem wordt als de monetaire autoriteiten besluiten om het te bestrijden – door hogere rentetarieven. De markt begint een verandering te bespeuren in de tolerantie van centrale banken voor aanhoudend hoge inflatie en het risico dat dit de toekomstige groeiverwachtingen zal afremmen. Deze groeiende bezorgdheid kan worden afgeleid uit de scherpe daling van het Amerikaanse renteverschil (grafiek hieronder) in de afgelopen week. De samenloop van een hogere inflatie, een robuuste economie en een verkrappende Fed zou moeten betekenen dat de curve steiler wordt. Aanvankelijk gebeurde dat ook. Dat komt omdat de groeivooruitzichten gunstig waren (en in veel opzichten nog steeds zijn). Maar nu de Fedspeak steeds meer op de inflatie is gericht, is het potentieel voor vernietiging van de vraag of overmatige verkrapping toegenomen.

U.S. 10yr/2yr Yield Curve | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Bloomberg Finance

Ook moet worden opgemerkt dat deze keldering van de yield spread gepaard is gegaan met een toename van de credit spreads voor zowel investment grade (eerste grafiek hieronder) als non-investment grade schulden (tweede grafiek hieronder). Nogmaals, beide grafieken bevinden zich nog niet op een niveau dat normaal zou worden geassocieerd met een dreigend financieel risico – ze blijven extreem laag naar historische maatstaven. In een eerdere bericht hebben wij er echter voor gewaarschuwd dat, mocht deze combinatie van gebeurtenissen (dalende rentecurve + stijgende credit spreads) zich voordoen, wij deze zeer nauwlettend in de gaten zouden moeten houden. Elke significante voortzetting van deze trend zou een meer conservatieve risicopositie bevorderen.

Bloomberg U.S. Aggregate Baa Average OAS (bps) | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

S&P 500 | U.S. High Yield CDX | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Bloomberg Finance

De grote marktdreiging is opgemerkt, maar het is ook nuttig om te peilen of de huidige marktvolatiliteit kansen heeft gecreëerd. Wij belichtten de eerste grafiek hieronder slechts een paar weken geleden, die waarschuwingen begon te geven over een verhoogd niveau van beleggersoptimisme en gemakzucht. Met de Amerikaanse markt -4% van zijn recente hoogtepunten en de Europese index -6%, is het beleggersoptimisme bijna volledig weggevaagd – waarmee de basis is gelegd voor het volgende potentiële marktherstel. De tweede grafiek hieronder toont een van de maatstaven van het beleggerssentiment die in de eerste tabel wordt gevolgd. De AAII-enquête meet het beleggersoptimisme onder Amerikaanse particuliere beleggers die het afgelopen jaar zo actief zijn geweest. In een week tijd is deze groep omgeslagen van optimisme naar uitgesproken pessimisme.

Sentiment Dashboard | Mpartners Sustainable Value Investing

Bron: Strategas Research Partners

S&P 500 | AAII Survey - % Bearish | Mpartners Sustainable Value Investing

Bron: Strategas Research Partners

Met de snelle liquidatie van aandelenposities toont de eerste grafiek hieronder dat het percentage aandelen op een 20-daags dieptepunt nu de 50% heeft overschreden – een zone die historisch gezien een aantrekkelijk instapmoment voor aandelen markeert in de context van normale marktcorrecties.  De tweede grafiek hieronder toont enkel de gunstige marktrendementen gebaseerd op het gebruik van deze tradingstrategie over de loop van één maand tot één jaar. Het gewicht van het bewijsmateriaal ondersteunt nog steeds dat deze marktdaling in de meer alledaagse categorie van correcties valt, in tegenstelling tot de meer sinistere door winstrecessies gedreven dalingen. Het leiderschap zag er anders uit bij het ingaan van deze recente neergang, dan in de weken en maanden voorafgaand aan februari / maart van 2020. Toen toonde de markt een meer uitgesproken bezorgdheid over de groei en gaf de voorkeur aan defensief leiderschap vóór de eigenlijke lockdownacties. In dit geval heeft de markt duidelijk gekozen voor een meer procyclische houding, die nog werd versterkt door het aantrekken van de mondiale groei in het vierde kwartaal.

S&P 500 % of Stocks at 20-Day Low | Mpartners Sustainable Value Investing

Bron: Bloomberg Finance

S&P 500 Forward Returns When 20-Day Lows >50% & in Uptrend

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.