SPAC’S & CALL-OPTIES DRIJVEN PRIJZEN VERDER OP

Published On: februari 16th, 2021|By |Categories: Markt Updates|3 min read|

De gebieden die het meest te maken hebben gehad met de beperkingen op het gebied van mobiliteit vanuit de overheid (Europa en Japan) zien een daling van economische activiteit. Toch blijven marktindicatoren het reflatie-thema ondersteunen. Onderstaande grafiek belicht één van deze indicatoren – de verhouding tussen de prijs van koper en die van goud. Deze stijgende verhouding suggereert dat de economische cijfers hun positieve momentum zouden moeten herpakken en dat de obligatierente zou moeten blijven stijgen.

Koper t.o.v. goud vs. 10-jaars rendement

Met 91% van de S&P 500-aandelen nog steeds boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, is de aanhoudende stijging simpelweg opmerkelijk breed. Er is dus momenteel geen sprake van een grote marktrotatie – dat zou betekenen dat beleggers op agressieve wijze hun geld uit een bepaald segment van de markt halen om het ergens anders in te steken. De conclusie is dus dat beleggers reageren op een overvloed aan liquiditeit in het systeem (fiscale en monetaire stimulus) in combinatie met verbeterende economische cijfers en hogere verwachtingen voor bedrijfswinsten waardoor bijna alle vermogenscategorieën omhoog worden gedreven.

S&P 500 / % aandelen boven 200-day

Op een bepaald moment zou het risico dat “alles goed moet gaan”, gecombineerd met onhaalbare bedrijfsverwachtingen en stijgende obligatierentes, wel eens de kink in de kabel kunnen zijn voor de pro-risico toon van dit moment. Maar we zijn er nog niet van overtuigd dat we zover zijn. Wel houden we de toenemende onrust in bepaalde marktsegmenten in de gaten om te zien of het de algemene marktvooruitgang in gevaar zou kunnen brengen.

De volgende twee grafieken tonen het significant stijgende optievolume en de stijging van het aantal SPAC IPO’s (beursgangen). Deze grafieken houden direct verband met de toenemende participatie van kleine beleggers in de markt en de groeiende aantrekkingskracht van acquisitie strategieën van bedrijven. Beiden zijn historische indicatoren voor een laat stadium in de opwaartse trend van de markt. Dat gezegd hebbende, zullen beiden op de korte termijn prijzen juist nog verder opdrijven.

WAT IS EEN SPAC?

Fd legt uit (15/02/21)

“Al het hele jaar regent het in de financiële wereld berichten over deze spacs, zoals ze in jargon heten: special purpose acquisition company. Bij deze bijzondere investeringsvorm moeten beleggers na de beursgang maar hopen dat de personen erachter met een sterk bedrijf op de proppen komen om mee te fuseren — in feite geven ze een blanco cheque. Het doel van de beursgang is geld ophalen waarmee vervolgens een niet-beursgenoteerd bedrijf wordt gekocht. Dat krijgt vervolgens de beursnotering, zonder de kosten en moeite die traditioneel bij een beursgang horen.

Maandag kondigde LVMH-oprichter en rijkste man van Frankrijk Bernard Arnault aan dat hij met drie kompanen het lege investeringsvehikel Pegasus naar de Amsterdamse beurs brengt. Ze willen enkele honderden miljoenen ophalen om die in een fintechbedrijf te stoppen.”

Klik hier voor het volledige artikel van fd.nl

Na het dieptepunt van de markt in 2020 is het totale volume aan aandelen- en index-callopties samen met de markt sterk gestegen. Met de opmerkelijke sprong vanuit de retailbelegger, die nu vaak thuis is en meer tijd heeft om, soms als nieuwe hobby, de markt te volgen. Het lijkt er op dat hun opkomende interesse wind in de rug geeft voor een verhoogd volume aan callopties.

V.S. Totaal aandelen- en indexcalloptievolume

Na een explosieve stijging in 2020 blijft de uitgifte van SPAC’s stabiel in de eerste paar maanden van 2021. Het aandeel van SPAC’s in de IPO-uitgifte ligt nu op 63%. Deze bedrijven zitten nu in een overnamemodus, waardoor de hoge waarderingen die bij de huidige fusies worden gehanteerd, waarschijnlijk zullen blijven bestaan. Niet te vergeten dat private equity investeerders en  beursgenoteerde bedrijven een overvloed aan liquiditeiten hebben en ook op zoek zijn naar overnames.

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.