THE GOOD, THE BAD AND THE STARTING TO GET UGLY

Published On: augustus 30th, 2021|By |Categories: Markt Updates, Value|4,4 min read|

The good. De opleving van de winstgevendheid van bedrijven heeft de meest optimistische verwachtingen overtroffen. Nu het tweede kwartaal bijna achter de rug is, zijn de winstverwachtingen voor het kwartaal en het jaar aanzienlijk naar boven bijgesteld. De eerste grafiek hieronder toont aan dat bijna 90% van de gerapporteerde bedrijven in het tweede kwartaal een groei van +93% op jaarbasis noteerden, met verbeteringen voor elke sector. In juni, vóór het begin van de aankondiging van de bedrijfsresultaten, werd nog uitgegaan van een meer bescheiden groei van iets meer dan +50%. De tweede grafiek hieronder toont het jaar-op-jaar winstmomentum van Europese beursgenoteerde ondernemingen. Verwacht wordt nu dat de winst met 148% zal stijgen ten opzichte van een jaar eerder, waarbij een recordaantal aangekondigde bedrijven zowel de omzet- als de winstverwachtingen zal overtreffen.

S&P 500 2nd Quarter Earnings Scorecard | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

STOXX 600: Q2 2021 Earnings Growth Estimate Trend

Bron: Strategas Research Partners

Ondanks de toenemende bezorgdheid over de inflatie en de impact van de Delta-variant is de Amerikaanse leidende economische indicator voor de 15e maand op rij gestegen en staat deze nu stevig boven het niveau van voor Covid. Hoewel de bezorgdheid over de tweede afgeleide groei (het groeitempo vertraagt) nog steeds wordt gevoed door gemengde economische gegevens en moeilijke jaar-op-jaarvergelijkingen, blijft de absolute economische groei sterk, zoals blijkt uit de actuele schattingen van de bbp-groei van de VS in het derde kwartaal van +6%.

Conference Board Leading Economic Indicator

Bron: Strategas Research Partners

The bad. Het mag niet als een verrassing komen dat met de toenemende Covid-gerelateerde verstoringen, de exploderende geopolitieke spanningen en humanitaire crisis, en de aanhoudend hoge inflatiecijfers, zelfs nu de groei normaliseert, dat het ondernemerssentiment negatief begint te reageren. De onderstaande grafiek toont aan dat de omzetverwachtingen van Amerikaanse kleine bedrijven in juli zijn gedaald, waarbij een kleine meerderheid van de respondenten nu verwacht dat het bedrijfsvolume de komende 6 maanden zal afnemen. Hoewel de verkoopverwachtingen drastisch zijn verbeterd ten opzichte van het dieptepunt van 2020, lijken er verschillende factoren zijn die tegenwind geven, waarbij inflatie een van de meest genoemde kwesties is, die wegen op de vooruitzichten van kleine bedrijven.

NFIB Net % Expecting Higher Real Sales in 6-Months

Bron: Strategas Research Partners

Commentatoren volgen ook nauwlettend de recente vertraging van de Chinese economische gegevens (onderstaande grafieken) om na te gaan of deze een bruikbare kaart bieden voor het hersteltraject van de westerse landen.  De toenemende verstoring van Covid en een duidelijke beleidsomslag van de regering om de sociale cohesie te bevorderen ten koste van de individuele vrijheid, hebben een tastbare invloed op het hersteltraject van China. Hoewel de economische ontwikkelingen in de op één na grootste wereldeconomie vooral aan zichzelf te wijten zijn, kunnen zij niet worden genegeerd.

China: Retail Sales | China: Industrial Production

Bron: Strategas Research Partners

The Starting to get Ugly. De reactie van de financiële markten op de ontwikkeling van gemengde economische gegevens heeft de afgelopen weken een negatieve wending genomen. Voor alle duidelijkheid: de ontwikkelingen die wij op het punt staan te bespreken, bevinden zich nog niet op een punt dat als fataal kan worden bestempeld voor het positieve verhaal over het economisch herstel en de voortzetting van verdere marktwinsten. Consolidaties en kleine marktcorrecties zijn een heel normaal kenmerk van activiteit op de financiële markten. De onderstaande grafieken moeten echter zorgvuldig in het oog worden gehouden voor een verdere verslechtering die een signaal kan zijn dat een meer defensieve portefeuillehouding moet worden aangenomen.

Wij kijken regelmatig naar de onderstaande grafiek om de onderliggende gezondheid van de opmars van de aandelen te volgen. Terwijl de aandelenmarkt dicht bij het hoogste punt aller tijden zweeft, is het percentage aandelen dat deelneemt aan deze opmars verder gedaald. De marktbreedte begint slordig te worden. Met 76% aan het einde van vorige week is het percentage S&P-bedrijven boven hun 200-daags koersgemiddelde nu het laagste sinds Biden aantrad als president van de VS.

S&P 500 | % of Stocks Above 200-Day MA

Bron: Bloomberg Finance

Deze zwakkere ontwikkeling blijft ook niet beperkt tot de economisch gevoelige Value-aandelen. De onderstaande grafiek van de breedte van de Nasdaq 100 – die vooral door de grootste technologiebedrijven in de VS wordt gedomineerd – bevestigt eveneens de verslechterende trend in het aantal bedrijven dat aan de algemene stijging van de markt participeert.

Nasdaq 100 | % of Stocks Above 200-Day MA

Bron: Bloomberg Finance

Onderstaande grafiek is er ook één waarnaar wij vaak verwijzen om te peilen of er sprake is van toenemende financiële stress. De spread tussen de prijs die wordt betaald door kredietnemers met een lage kredietwaardigheid (BB) en kredietnemers met een hoge kredietwaardigheid (BBB) is een nuttige aanwijzing voor een eventuele toenemende bezorgdheid bij beleggers over de gezondheid van de eerstgenoemde groep, die als eerste de druk van een economische inzinking zou moeten voelen. De stijging van de afgelopen weken was bescheiden in absolute termen, maar we kunnen niet negeren dat ze dicht in de buurt komt van het hoogste punt in zes maanden.

S&P 500 | BB vs. BBB Corporate Spreads

Bron: Bloomberg Finance

Tot slot weigert de Amerikaanse 10-jaarsrente hoger te reageren op over het algemeen sterke economische cijfers, een hardnekkig hoog blijvende inflatie of aanwijzingen dat de Federal Reserve op het punt staat een tapering aan te kondigen van haar al zo lang lopende programma voor de aankoop van obligaties. Tegelijkertijd moet worden vermeld dat de yield dit jaar nog geen nieuwe dieptepunten heeft bereikt. Deze blijft binnen een bandbreedte, wat de onzekerheid van de marktdeelnemers weerspiegelt.

U.S. 10 Year Treasury Yield | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

Onze huidige verwachtingen blijven dat het huidige herstel duurzaam zal blijken na het afbouwen van de monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen. Als dat juist is, heeft de huidige dreiging van vertragen van de groei aantrekkelijker beleggingskansen geschapen omdat het snelle geld lukraak uit de economisch gevoeligere segmenten van de aandelenmarkt is gestapt. De onderstaande grafiek toont aan dat de beleggersstromen op korte termijn (over de laatste twee maanden) naar cyclische aandelensectoren zich bevinden op het niveau van het hoogtepunt van de Covid-angst in maart vorig jaar. Wij vermoeden dat de kortetermijngegevens van cruciaal belang zullen zijn om het pad van de financiële markten tot het einde van het jaar te bepalen.

Cyclical Minus Defensive Sector ETF Flows | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.