VEELBELOVENDE WEG NAAR HET LAATSTE DEEL VAN 2021

Published On: november 10th, 2021|By |Categories: Markt Updates, Value|3,1 min read|

Ondanks aanhoudende zorgen over stagflatie en problemen met de toeleveringsketen lijkt de markt op zeer stevige benen te staan op weg naar het laatste deel van 2021. De cumulatieve Advance/Decline-lijn voor alle NYSE-aandelen (grafiek hieronder) brak vorige week uit naar een nieuw hoogtepunt na een paar maanden opgesloten te hebben gezeten in een krappe tradingrange. Deze grafiek duidt op een brede stijging van de aandelenkoersen – het gemiddelde aandeel begint weer sterk te presteren. Belangrijk om op te merken is dat het gebruikelijk is dat deze grafiek topt en doorrolt voordat de eigenlijke marktindex dat doet. Als dusdanig geeft deze grafiek verdere positieve rendementen in het vooruitzicht.

Cumulative Advance/Decline Line For NYSE Securities

Bron: Strategas Research Partners

Het marktleiderschap is duidelijk procyclisch geworden. De markt blijft suggereren dat de economische groei weer aantrekt na de zwakke periode van het derde kwartaal, of dat op zijn minst de problemen met de toeleveringsketen en andere problemen voldoende bekend zijn en op dit moment worden verdisconteerd. Wij hebben sterke absolute en relatieve prestaties waargenomen in de economisch gevoelige sectoren transport, auto’s, financials en consumentengoederen. Zelfs binnen de technologiesector zijn halfgeleiders nu uitgebroken naar nieuwe relatieve hoogtepunten ten opzichte van software (meer defensief). Vorige week zagen we ook een absolute uitbraak van Amerikaanse kleinere bedrijven (grafiek hieronder) die sinds het begin van het jaar in een range zitten. Gelijkaardige cyclische leiderschapstrends beginnen ook in Europa opnieuw op te duiken en zouden tegen het einde van het jaar moeten versterken.

Rusell 2000 Relative to S&P 500

Bron: Strategas Research Partners

Van verder belang, en consistent met dit procyclische thema, is de recente kracht van Amerikaanse Retail REIT’s – hoofdzakelijk bestaande uit winkelcentra – die voor dood werden achtergelaten na de pandemie en de daaruit voortvloeiende sterke stijging van het marktaandeel van internetwinkels. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat naarmate winkelcentra heropenen, het aantal bezoekers terugkeert naar het niveau van vóór de pandemie en dat de grootte van de winkelwagen zelfs is toegenomen. Deze sector wordt nog steeds tegen lage waarderingen verkocht, vooral in Europa. Wij verwachten dat de Europese Retail REIT’s deze Amerikaanse trend zullen volgen, wat ons portefeuillerendement aanzienlijk ten goede zal komen gezien onze blootstelling aan dit segment.

Bloomberg Retail REIT Index | Daily % Change

Bron: Strategas Research Partners

Ondanks een hobbelige weg in de loop van het jaar, blijft het thema van de fysieke heropening intact. Dit staat in schril contrast met het ‘van thuis uit’-thema dat 2020 domineerde en leidde tot astronomische waarderingen voor veel onbewezen bedrijven. De onderstaande lijst is slechts een herinnering aan de gevaren die inherent zijn aan het blind volgen van een trend zonder de nodige fundamentele due diligence op bedrijven uit te voeren en de ingebedde verwachtingen in hun waardering te onderschatten. Deze thematische favorieten blijven aanzienlijk onder hun hoogtepunten van 2020.

Thematic favourites from home

Bron: Strategas Research Partners

Veel beleggers lijken terughoudend om te profiteren van deze duidelijke positieve marktsignalen, gezien de reeds sterke rendementen van het afgelopen jaar. In eerdere publicaties hebben wij gewezen op de sterke seizoensgebonden rugwind die nu is ontstaan en die in het verleden gunstiger is gebleken wanneer deze gepaard ging met een reeds sterk opwaarts gerichte markt. De tabel hieronder is een andere kijk op deze realiteit en wijst opnieuw op het potentieel voor een sterke jaarafsluiting op basis van historische patronen.

Performance since peak in 10-year yields on 3/31/21 | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

Als we verder kijken dan dit jaar en naar 2022, zien we een duidelijke cyclische scheefgroei bij de sectoren die in 2022 naar verwachting de sterkste groei van de winst per aandeel zullen boeken. Industrials, Energy en Consumer Discretionary zullen naar verwachting profiteren van de versoepeling van de toeleveringsketen en de aanhoudende heropleving van de wereldeconomie en gaan aan de leiding met aanzienlijke marges. In deze sectoren vinden wij nog steeds veel aantrekkelijk gewaardeerde namen. De enige winstdip op de onderstaande grafiek is de verwachte negatieve groei voor Financials. Er moet worden opgemerkt dat deze daling vooral te wijten is aan speciale factoren – de historisch sterke groei van de investeringsbankactiviteiten van de afgelopen twee jaar en het onverwacht sterke economische herstel van 2021 heeft ertoe geleid dat banken hun al te pessimistische kredietafschrijvingen van vorig jaar, die nooit werkelijkheid zijn geworden, moesten bijstellen. Het kernresultaat van de bank blijft sterk tot in 2022 – vooral in Europa.

2022 S&P 500 EPS Growth Rates by Sector

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.