VERANDERENDE STROMINGEN DOOR ZOEKTOCHT NAAR RENDEMENT

Published On: augustus 13th, 2021|By |Categories: Markt Updates|3,6 min read|

Het sterke Amerikaanse werkgelegenheidsrapport van vorige week wordt toegevoegd aan de reeks gegevens die het argument ondersteunt dat groei en inflatie misschien niet zo vergankelijk zijn als de huidige meerderheid van de beleggers gelooft. Er zijn alternatieve argumenten om te proberen te verklaren waarom de omvang van negatief renderende obligaties blijft groeien (grafiek hieronder), maar die zijn meestal technisch van aard en lijken op wanhopige pogingen om achteraf verklaringen te vinden. Deze week nemen we een korte pauze van de fundamentals en is het interessant om de beleggersstromen te bestuderen om enig inzicht te krijgen in de huidige positionering van beleggers die een hint kan geven van een naderend keerpunt.

Global Aggregate Negative Yielding Debt

Bron: Strategas Research Partners

Er is geen sterkere lokroep om de aandacht van beleggers te krijgen dan stijgende koersen. Vier maanden geleden, toen de Amerikaanse tienjaarsrente de 1,7% naderde en beleggers aanzienlijke verliezen moesten incasseren, droogde de instroom in de belangrijkste Amerikaanse staatsobligatie-ETF op (zie onderstaande grafiek). Nu de obligatierente in de daaropvolgende maanden is gedaald, zijn beleggers op zoek gegaan naar rendement. De instroom van de afgelopen drie maanden staat nu op het 95e percentiel van de historische instroom. Op zichzelf beschouwd zijn deze gegevens geen betrouwbaar signaal van een op komst zijnde ommekeer, maar ze wijzen wel op een toenemend beleggingsrisico nu beleggers zich volledig op deze vermogenscategorie hebben gestort. Het sterke werkgelegenheidsrapport van vrijdag, dat wijst op een aanzienlijke vooruitgang in het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt, kan het ontbrekende stukje gegevens zijn waarop de Federal Reserve wachtte alvorens haar intenties aan te kondigen om te beperken (minder Amerikaanse staatsschuld op te kopen).

iShares Treasury Bond EF | TLT flows

Bron: Strategas Research Partners

De geldstromen naar de financiële sector zijn bijna het spiegelbeeld van die naar staatsobligaties. Beleggers bepalen momenteel dat de toekomstige winstgevendheid van de sector afhangt van stijgende rentes. Uit de recente verslagen over het tweede kwartaal van de belangrijkste spelers in deze sector zou blijken dat een verbeterde kredietkwaliteit, een strikte kostenbeheersing, hogere niet-rente-inkomsten en een kapitaaloverschot dat aan de aandeelhouders kan worden uitgekeerd, andere redenen zijn om deze sector aan te houden dan een eendimensionale kijk op de rente. Deze gegevens (onderstaande grafiek) bevestigen echter opnieuw dat, mocht de neerwaartse trend in de obligatierente omkeren, één van de belangrijkste winnaar op basis van de huidige positionering van beleggers de financiële sector zal zijn. De instroom in het belangrijkste financiële ETF staat op het laagste niveau sinds het begin van de Covid-pandemie, die een uiterst aantrekkelijk instapmoment in de sector markeerde.

Financials Sector ETF (XLF) | XLF Flows

Bron: Strategas Research Partners

Het is opmerkelijk dat ondanks de dalende Europese rentes de relatieve prestaties van de Europese banken zijn verbeterd (grafiek hieronder). Dergelijke divergenties zijn zeldzaam en duren meestal niet lang. Gezien de lage waardering van de sector en de recente robuuste rapporten over het tweede kwartaal, waarin de winstverwachtingen naar boven werden bijgesteld, vermoeden wij dat de recente trend in de relatieve outperformance van de banken het meest duurzaam is.

Euro Banks Relative to EuroStoxx 600 vs. Germany 10-Year Yield

Bron: Strategas Research Partners

Als we uitgaan van de gegevens van beleggers kunnen we bepalen waar de instroom het grootst is geweest en waar dus het grootste positioneringsrisico bestaat, dan zou de mega cap Technology bovenaan de lijst komen te staan (onderstaande grafiek). De technologiesector wordt, net als de markt in het algemeen, gekenmerkt door een breed gedragen verslechtering, omdat beleggers alleen allocaties naar de grootste aandelen lijken te willen. Het lijkt erop dat deze namen de nieuwe “schuilplaatsen” zijn geworden nu de vrees voor een groeivertraging is ontstaan. Wat ook de redenering is, het plaatst deze favoriete namen wel in de grootste gevarenzone mocht het vertrouwen van de beleggers in de duurzaamheid van het economisch herstel toenemen of de rente stijgen, waardoor de hoge waarderingen van deze groep onder druk komen te staan.

Nasdaq 100 ETF (QQQ) QQQ flows

Bron: Strategas Research Partners

De laatste grafiek hieronder laat de ongekende instroom in aandelen in 2021 zien nu beleggers meer risico nemen in hun zoektocht naar rendement. De instroom op jaarbasis overtreft nu al de historische jaarlijkse instroom van alle voorgaande jaren. Aandelen lopen duidelijk risico als de huidige achtergrond van ondersteunende monetaire liquiditeit ter discussie wordt gesteld. Tegen deze achtergrond achten wij het absoluut noodzakelijk om de portefeuille te positioneren in die marktsegmenten die het minst blootgesteld zijn aan zowel het positionerings- als het waarderingsrisico waaraan de algemene markt kwetsbaar lijkt.

Cumulative Daily Equity ETF Flows

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.