WAARDE KEERT TERUG

Published On: november 9th, 2022|By |Categories: Markt Updates|1,5 min read|

De markt heeft zich gerealiseerd dat centrale banken inzetten op langere termijn acties in hun poging inflatie te beheersen. Dit betekent een fundamentele verschuiving van het nulrentebeleid (na de wereldwijde financiële crisis) naar een duurzame verhoging van de rente. Een grote en blijvende verandering in de prijsvorming van alle financiële activa.

De verandering in het rentebeleid zorgt ervoor dat we ons nu in een consolidatiefase bevinden. Dit gaat gepaard met horten en stoten,  maar brengt ons wel terug naar een meer alledaagse wereld met een meetbare risicovrije voet en duurzame waarderingen, belangrijk voor een waardebelegger. De weg er naar toe is hobbelig maar lonend aangezien meer realistische waarderingen tot sterkere rendementen zullen leiden.

Winstvooruitzichten.

Hoewel objectieve indicatoren erop wijzen dat we het einde van de baissemarkt naderen, zit het echte risico nog steeds in de te dure delen van de markt. De marktreactie vorige week op de winstcijfers van vier van de grootste megacap-lievelingen (Meta, Microsoft, Google en Amazon) had één ding gemeen: teleurstelling. Het resultaat – een gecombineerd market cap verlies van meer dan $ 500 miljard voor de vier aandelen gedurende de week. Voor een groot gedeelte zijn dit uitstekende bedrijven, maar hun aandelen verdisconteren nog steeds onrealistische toekomstige  winst-groeiverwachtingen.

Bij het ingaan van de winstrapportages voor het derde kwartaal laat Andrew Lapthorne van Societe Generale zien dat bijna alle daling van de winstramingen dit jaar zijn toegepast op groeiaandelen (onderstaande grafiek), terwijl beleggers over het geheel genomen stabiele winsten blijven verwachten van waarde- en kwaliteitsbedrijven.

Growth Stocks are seeing all the downgrades | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

Wat betekent dit voor onze portefeuilles?

Voor het doorgaans genegeerde (en goedkoopste) deel van de markt kan gezegd worden dat alle facetten gericht zijn op een opleving. Waardering, momentum, winst en positionering zijn momenteel allemaal in het voordeel van het waarde segment van de markt. Hoewel de outperformance van waarde-aandelen in 2022 al behoorlijk is geweest, laat de onderstaande grafiek zien dat er nog aanzienlijke kansen liggen nu beleggers zich een weg banen naar meer genormaliseerde waarderingen. De neerwaartse cyclus voor waarde-aandelen is extreem langdurig geweest waardoor de omschakeling van groei- naar waarde-aandelen nog maar net begonnen is. Een naar ons inziens langdurige macro trend die past bij de nieuwe economische cyclus. Nu er genoeg indicatoren zijn die wijzen op een lange periode van outperformance voor waardebeleggers, verwachten we, na het hele jaar voorzichtig te zijn geweest, de portefeuille verder op te bouwen en te versterken met laag gewaardeerde bedrijven van hoge kwaliteit.

Is value ready to grow again | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Bloomberg Finance

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.