MARKTHERSTEL GELEID DOOR TRADITIONELE WAARDESECTOREN

Published On: juli 12th, 2021|By |Categories: Markt Updates|2,5 min read|

De daling van de rente op Amerikaanse obligaties in het licht van sterke economische en inflatiegegevens was het opvallendste kenmerk van de financiële markten in het tweede kwartaal (onderstaande grafiek). Sommige marktpartijen interpreteren dit gedrag van de obligatiemarkten als een teken dat de niet onderbouwde groei en de inflatiecijfers van voor de pandemie relatief snel zullen worden hervat. Als gevolg daarvan is de instroom in megacap-technologie aandelen aangetrokken.

US 10 Year Treasury Yield | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

Op dit ogenblik is er zeer weinig concrete data om deze visie te ondersteunen. De reële economische gegevens blijven een positief momentum vertonen, zoals blijkt uit het sterke herstel van de Amerikaanse werkgelegenheid de voorbije week. De Europese cijfers blijven verbeteren (zie grafiek hieronder) naarmate de door de pandemie veroorzaakte beperkingen afnemen.

Germany Current Macroeconomic Cond | France Household Confidence Indicator

Bron: Strategas Research Partners

Ondanks de eerste tekenen van kosteninflatie blijven de verwachtingen voor de bedrijfswinsten voor 2021 stijgen (onderstaande grafiek). De verwachtingen waren al hoog aan het begin van het jaar, toen Amerikaanse bedrijven een winstgroei van +23% verwachtten (bijna 4x het langetermijngemiddelde). Na een sterk eerste kwartaal en aanhoudende tekenen van economisch momentum is dit cijfer gestegen tot bijna +37% nu we het tweede kwartaal ingaan.

2021 S&P 500 Year-Over Year Ernings Growth Rate | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

Ons basisscenario blijft dat we de pieken in rentes of bedrijfswinsten nog niet hebben gezien en dat het marktherstel geleid wordt door de traditionele waardesectoren. De sterke opwaartse koersbeweging in deze sectoren heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een enorme instroom aangetrokken die deze sectoren kwetsbaar heeft gemaakt voor een ‘overcrowded’ positie.

Recente gegevens over de ETF-fondsenstroom lijken erop te wijzen dat deze hoge weging in het tweede kwartaal grotendeels is gecorrigeerd (grafieken hieronder). Dit zou een hervatting van het marktleiderschap in de tweede helft van het jaar mogelijk moeten maken.

Financials Sector ETF flow of funds

Bron: Strategas Research Partners

Industrials Sector ETF flow of funds

Bron: Strategas Research Partners

Hoewel wij verwachten dat het rendement in het tweede halfjaar solide zal blijven, zijn wij ons ervan bewust dat wij vanuit seizoensperspectief het zwakste kwartaal van het jaar ingaan. Bovendien, hoewel de positieve opwaartse trend van de markt intact blijft, zijn er tekenen die wijzen op een recent verlies van onderliggend momentum (grafieken hieronder). De nieuwe hoogtepunten die de marktindices de afgelopen maand hebben opgetekend, werden behaald met de participatie van veel minder aandelen. De stijging wordt dus niet meer zo breed door de markt gedragen.  Beleggerssentiment-indicatoren wijzen ook op een toenemende voldoening bij beleggers. Deze combinatie van seizoensinvloeden, marktbreedte en beleggerssentiment doet vermoeden dat de kans op een milde marktcorrectie is toegenomen.

S&P 500 Quarterly Performance | Beleggen Blog

Bron: Strategas Research Partners

S&P 500 Momentum| Mpartners Investing

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.