Is Nvidia de Nieuwe Dot-Com Cisco?

Geschreven door: Fabian Bernardus

Laatste update: 29 juni 2023

Leestijd: 1 min.

Een makkelijke misvatting die beleggers kunnen hebben is het verwarren van een goed bedrijf met een goede belegging. Een mooi voorbeeld hiervan is een bedrijf dat we momenteel in portefeuille hebben – Cisco (NASDAQ:CSCO)

Cisco werd tijdens het hoogtepunt van de dot-com bubble verhandeld tegen 200 keer de winst. De reden was duidelijk – niemand kon de winnaars van de dot-com race voorspellen, maar iedereen had de verbindingen en infrastructuur nodig die Cisco bood. Verschillende analogieën werden destijds verspreid: Levi’s (NYSE:LEVI) was de grote winnaar van de goudkoorts – niemand kon de goudprijs voorspellen, maar alle mijnwerkers hadden Levi’s jeans nodig…

Cisco groeide de volgende 20+ jaar mooi door – maar niet op de belachelijke niveaus die werden geïmpliceerd in de astronomische prijs van 200 keer de winst. Dus de aandelenprijs ligt vandaag nauwelijks boven die van 2000. Een goed bedrijf, een slechte belegging.

Vandaag is de multiple echter teruggedrongen tot 12 keer de winst. Naar onze mening is het nu zowel een goed bedrijf als een goede belegging.

Na alle AI-opwinding werd Nvidia (NASDAQ:NVDA) vorige week verhandeld tegen 195 keer de winst. Blijkbaar zijn zij de leveranciers van de AI-infrastructuur.

Blijf op de hoogte

Volg ons op LinkedIn voor de nieuwste updates