Beleggers werden nerveus bij het ingaan van het rapporteringsseizoen voor het derde kwartaal, gezien de overvloed aan bezorgdheid in de media – stijgende inputkosten, bevoorradingstekorten, een energieprijspiek, politieke impasse in de VS, enz. In de onderstaande grafiek worden de tot dusver gerapporteerde bedrijfswinsten in de VS per sector uitgesplitst. Op 1 oktober bedroeg de verwachte winstgroei voor het derde kwartaal +29%, momenteel staat deze op +35%. De hogere winsten zijn vanuit sectorperspectief ook breed gedragen, wat vrij opmerkelijk is gezien het feit dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal vertraagde tot een reële bbp-groei van slechts +2%.
Bron: Strategas Research Partners
Onderstaande tabel geeft op vergelijkbare wijze de winstcijfers van Europese bedrijven weer. Het rapportageseizoen voor het derde kwartaal is sterk van start gegaan met een gerapporteerde groei van de winst per aandeel van +43%, tegen een aanvankelijke verwachting van +35%. Banken, technologie en gezondheidszorg presteerden het sterkst, terwijl nutsbedrijven en niet-duurzame consumptiegoederen iets onder de verwachtingen bleven. Exclusief grondstoffen en transport, die beide herstellen van de extreem slechte resultaten van vorig jaar, zijn banken goed voor 72% van de positieve verandering in de winstverwachtingen voor het derde kwartaal.
Bron: Bloomberg Finance
De omvang, de reikwijdte en de kwaliteit van de winstgroei kunnen niet worden genegeerd. Uit de onderstaande grafiek blijkt dat het percentage bedrijven dat de prognoses overtreft, op een historisch recordniveau blijft, ondanks tegenwind op korte termijn door de tragere economische groei. De verwachte operationele marges blijven oplopen tot 17,4% (opnieuw een recordhoogte) en vertonen geen tekenen van een nakende ommekeer. Zoals al vaak is gezegd, komen aandelen meestal niet al te zeer in de problemen zolang marges niet dunner worden. Tot dusver lijkt dit geen punt van zorg te zijn.
Bron: Strategas Research Partners
Ondanks de kwaliteit van de winsten worden ondernemingen in het algemeen (op korte termijn) niet in dezelfde mate beloond voor het overtreffen van verwachtingen als zij worden benadeeld voor het niet halen ervan. De onderstaande grafiek meet de ééndaagse prestatie ten opzichte van de markt na de rapportering. Bedrijven die zowel de EPS als de omzet verslaan, presteren slechts in lijn met de markt, terwijl missers (op welke metriek dan ook) leiden tot relatieve underperformance op korte termijn. Er kunnen vele redenen zijn voor dit gedrag van beleggers. Het kan wijzen op toegenomen nervositeit bij beleggers, waardoor de wens om bestaande rendementen vast te zetten toeneemt te midden van zorgen over toekomstige onzekerheid. Een andere verklaring is dat in sommige gevallen de winstcijfers nog steeds niet overeenstemmen met de ingebedde verwachtingen van sommige hoge waarderingen.
Bron: Strategas Research Partners
In onze laatste wekelijkse update hebben wij melding gemaakt van de extreme verschillen tussen waarderingen die kenmerkend is voor de huidige markt en hebben wij gezegd dat wij wat dieper zouden ingaan op waar wij de grootste mispricings aantreffen die een bovengemiddeld portefeuillerendement mogelijk moeten maken. Op sectorniveau creëert het gedrag van beleggers in de Technology sector (grootste gewicht in het Growth segment van de markt) en de Financials (grootste gewicht in het Value segment van de markt) aantrekkelijke beleggingskansen. Ondanks de verbeterde aandelenkoersen blijft de instroom in de financiële sector beperkt en blijven de waarderingen, vooral in Europa, dicht bij historische dieptepunten. De waarderingen van technologie daarentegen staan dicht bij historische hoogten. De breedte van de prestaties van Amerikaanse techaandelen blijft goed, maar is de laatste tijd verslechterd. Momenteel blijft iets meer dan 70% van de techaandelen in een positieve langetermijntrend. Niet slecht, maar de grafiek hieronder toont een opmerkelijke 100% meting voor Amerikaanse banken op deze maatstaf.
Bron: Bloomberg Finance
Beleggers vinden het echter moeilijk om te breken met een +12-jarig gameplan waarin de aankoop van technologieaandelen resulteerde in een automatische outperformance, ongeacht de waardering. De grafiek hieronder toont dat de instroom in Amerikaanse technologie op een historisch hoog niveau blijft, ondanks het feit dat de sector in 2021 minder goed presteerde dan de financiële sector en de macro-achtergrond van een verbeterde economische groei en stijgende rentevoeten ook een rugwind biedt voor een aanhoudende outperformance van de financiële sector.
Bron: Bloomberg Finance
Dit vooroordeel strekt zich uit tot de beleggingsanalisten. De onderstaande grafiek toont welke subsectoren van de markt het grootste percentage positieve aanbevelingen krijgen van financiële analisten. Opnieuw interessant: ondanks de versterkende koerstrend en de fundamentele rugwind van de financiële sector, blijven banken en verzekeringsmaatschappijen onbemind. De twee grootste tech-subsectoren blijven aan de top. Volgens ons zijn uitgerekte waarderingen, extreme beleggersstromen, piekoptimisme van analisten in de context van een steeds kleiner gedeelte van de hele sector dat goede resultaten laat zien en daarnaast aanzienlijk verminderde relatieve winstcijfers en aandelenprestaties, niet de gebruikelijke ingrediënten voor aanhoudende outperformance.
Bron: Strategas Research Partners
Het is niet onze bedoeling om individuele aandelen af te kraken, maar de onderstaande grafiek van Amazon maakt duidelijk wat we hierboven proberen te zeggen. De kwaliteit van het bedrijf en zijn opmerkelijke geschiedenis van sterke omzetgroei worden niet betwist. Een snelle blik op de onderstaande grafiek zou echter aantonen dat het aandeel sinds de zomer van 2020 nergens heen is gegaan en aanzienlijk onder de markt heeft gepresteerd, terwijl alle zestig analisten die het aandeel volgen, nog steeds een Buy-rating hebben. Met een verhoogde absolute en relatieve waardering, de wet van de grote getallen die de groei begint te belemmeren in vergelijking met het verleden, en toch een overweldigende bullish consensus, zijn er nog maar heel weinig beleggers die het aandeel zullen steunen nu de relatieve prestaties beginnen terug te keren naar de realiteit. Er zijn uitstekende beleggingskansen voor wie bereid is om af te wijken van de bestaande consensus en de frisse wind te erkennen die momenteel op de financiële markten waait.
Bron: Bloomberg Finance