HET EUROPESE HERSTEL EN DE WINSTGROEI VAN VALUE AANDELEN

Published On: augustus 31st, 2021|By |Categories: Markt Updates, Value|4,2 min read|

De Amerikaanse 10-jaarsrente bleef zich herstellen van de recente dieptepunten, ondanks gemengde economische gegevens in de loop van de week en Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, die zijn dovish standpunt over de toekomstige ontwikkeling van het Amerikaanse monetaire beleid herhaalde. Amerikaanse economische waarnemers vinden het moeilijker dan ooit (iets wat nooit gemakkelijk is) om het duurzame verloop van het economisch herstel in te schatten in de context van de combinatie van zoveel ongekende gebeurtenissen. Het feit dat de Amerikaanse rente boven de recente dieptepunten blijft, wijst er echter op dat, hoewel de kortetermijngegevens misschien niet aan de beste schattingen voldoen, een echte vrees voor een daling van de groei nog steeds ongegrond is (onderstaande grafiek). Covid pieken en aanhoudende tekorten aan de aanbodzijde remmen de groei af, maar leiden er niet toe dat deze ontregeld raakt.

U.S. 10-year Yield | U.S. Citigroup Economic Suprise Index

Bron: Bloomberg Finance 

Europa blijft in beter fase van herstel

Zoals wij al eerder hebben geschreven, bevindt Europa zich nog steeds in een betere fase van zijn economische herstel, hoewel het ook de gevolgen deelt van de bezorgdheid over de verspreiding van de Delta-variant en de tekorten aan de aanbodzijde. Het consumentenvertrouwen (grafiek hieronder), de PMI voor de dienstensector en de PMI voor de verwerkende industrie zijn in augustus allemaal gedaald, maar blijven dicht bij hun recente hoogtepunten.

Euro Area: Consumer Confidence Indicator

Bron: Strategas Research Partners

In onze vorige update hebben wij benadrukt dat het belangrijk is om de recente verbreding van de high yield spreads nauwlettend in de gaten te houden, omdat dit een vroege indicatie kan zijn van toenemende financiële stress. De spreads blijven zich echter goed gedragen en hebben in de afgelopen week iets van de recente stijging teruggenomen (onderstaande grafiek).

S&P 500 | U.S. High Yield CDX

Bron: Bloomberg Finance

Sectoren blijven extreem dicht bij het laagste punt

Daarnaast hebben we gekeken naar de specifieke sectorinvloeden op de recente stijging van de spreads om te bepalen of er aanwijzingen zijn voor het belang dat we aan de recente stijging moeten hechten. Een blik op de high yield spreads per sector laat zien dat de sectoren Energie en Nutsbedrijven het meest van hun laagste punt af zijn (onderstaande grafiek). Alle andere sectoren blijven extreem dicht bij hun laagste punt in één jaar. De spreads in de energiesector bereikten hun laagste punt op 1 juli, rond de tijd dat de olieprijzen dit jaar hun piek bereikten. Als de olieprijzen zich echter herstellen, zullen de spreads waarschijnlijk terug naar hun laagste punt gaan, als alle andere factoren gelijk blijven. Het punt is dat de recente stijging meer sectorspecifiek lijkt dan een teken van toenemende bezorgdheid bij beleggers over een algemene economische vertraging.

High Yield Sector Spreads | Mpartners Vermogensbeheer

Bron: Strategas Research Partners

Waardering is altijd de kern van onze beleggingsbenadering geweest, en wij denken dat het nuttig is om een algemene update van de marktwaardering te geven nu wij het laatste derde deel van het jaar ingaan. De onderstaande grafiek is weliswaar bijgewerkt ten opzichte van de vorige keer, maar toont nog steeds dat de Amerikaanse aandelenmarkt aanzienlijk overgewaardeerd is op basis van de historische bandbreedtes, ongeacht de gebruikte waarderingsmethode.

S&P 500 Valuation: Current Percentile Ranking Relative to History

Bron: Strategas Research Partners

Aandelen blijven de minst overgewaardeerde activaklasse

Er moet echter worden erkend dat de bovenstaande waarderingsmarges werden opgetekend toen de rentes aanzienlijk hoger waren. Om een Amerikaanse marktstrateeg te citeren die wij op de voet volgen, Jason Trennert “de rentes in de financiële wereld zijn wat de zwaartekracht is in de fysieke wereld. In de mate dat de rente op 10-jarige staatsobligaties sinds 1950 gemiddeld 5% bedroeg en nu op een schamele 1,25% staat, hebben de aandelenkoersen een zekere gewichtloosheid bereikt die buitenaards lijkt”. Zolang we in een wereld van nulrente blijven, zal het gebrek aan beleggingsalternatieven voor aandelen de vermogenscategorie hoogstwaarschijnlijk overgewaardeerd houden. Zoals de onderstaande grafiek laat zien, blijven aandelen de minst overgewaardeerde vermogenscategorie in vergelijking met de gebruikelijke beleggingsalternatieven van vastrentende waarden en residentieel vastgoed.

Average P/E by Decade (Equities, Bonds, Housing)

Bron: Strategas Research Partners

Gezien het huidige waarderingsrisico van de aandelenmarkten leert de ervaring dat er onder de oppervlakte altijd wel enige beleggingskans schuilt. Hoewel de index dus duur lijkt, biedt een uitsplitsing per sector, zoals hieronder wordt gepresenteerd, enkele verleidelijke sectorale kansen die verder moeten worden onderzocht. Twee snelle observaties die uit een blik op de tabel naar voren komen.  Ten eerste, zoals blijkt uit de eerste helft van de tabel (eerste 3 kolommen), is Energie de enige sector die momenteel wordt verkocht tegen een korting ten opzichte van zijn gemiddelde winstmultiplicatie over 15 jaar. Aan het andere uiteinde van de tabel is te zien dat de technologiesector momenteel wordt verkocht tegen een premie van 64% ten opzichte van zijn gemiddelde over 15 jaar. De tweede helft van de tabel bekijkt de waardering van de sector in verhouding tot die van de algemene markt. Hieruit blijkt opnieuw dat er slechts drie sectoren zijn die met een noemenswaardige korting (>20%) op de markt staan – Financials, Materials en Energy. Ironisch genoeg zijn dit de drie sectoren die in 2021 de grootste winstgroei van de markt lieten optekenen en die naar verwachting in 2022 zal aanhouden.

S&P 500 Current and Historical Valuations

Bron: Strategas Research Partners

Value aandelen hebben een sterke winstgroei geboekt

Een bijgewerkte grafiek (hieronder) van de relatieve waardering van de duurste (groei) versus de minst dure (waarde) aandelen in de markt zou aantonen dat het waarderingsverschil in feite is blijven toenemen, zelfs nu waardeaandelen in 2021 sterke absolute rendementen hebben behaald. Dit komt eenvoudigweg omdat Value-aandelen ook de sterkste winstgroei hebben geboekt, wat tot nu toe nog niet volledig werd gewaardeerd door beleggers. Value-aandelen zijn in de loop van het jaar dus aantrekkelijker geworden voor beleggers, omdat hun relatieve waardering nog goedkoper is geworden op een moment dat het ernaar uitziet dat de winstgroei in 2022 zal aanhouden.

MSCI EAFE Value NTM P/E Relative MSCI EAFE Growth NTM P/E

Bron: Strategas Research Partners

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Vul hieronder je e-mailadres in om de blog updates direct in je inbox te ontvangen. Zo ben je altijd up-to-date over ontwikkelingen omtrent sustainable value investing en de financiële markt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven

OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.