PANDEMIE WEER BOVENAAN DE LIJST VAN BELEGGERSZORGEN?

Published On: juli 19th, 2021|By |Categories: Markt Updates, Value|3,2 min read|

Dalende wereldwijde obligatierentes en afvlakkende yieldcurves blijven de belangrijkste ontwikkelingen op de financiële markten in de afgelopen week. De Amerikaanse 10-jaarsrente bereikte vorige week het laagste punt in vijf maanden, terwijl de Duitse rente met 10 basispunten daalde. De relatieve outperformance van aandelen in de afgelopen vijf weken is terug verschoven naar de tech-megacaps. Zelfs de ‘Stay-At-Home’ aandelen beginnen weer goed te presteren na maanden geleden een piek te hebben bereikt (grafiek hieronder). Deze veranderingen in het momentum zijn nauw gecorreleerd met de recente stijging van het aantal gevallen van corona wereldwijd. Komt de coronapandemie weer bovenaan de lijst van beleggerszorgen?

Weekly Percent Change In New Daily Covid Cases

Bron: Strategas Research Partners

De wereldwijde verspreiding van vaccins is veel verder gevorderd in vergelijking met eerdere stijgingen van het aantal nieuwe besmettingsgevallen. De onderstaande grafieken, die de situatie in het VK belichten, zijn niet anders dan die van andere ontwikkelde landen. Hoewel het aantal nieuwe gevallen is gestegen, is er zeker vertraging opgetreden in druk op de ziekenhuisvoorzieningen en in een uiteindelijke stijging van het aantal sterfgevallen. Er bestaat terecht bezorgdheid dat het tempo van het economisch herstel zal worden vertraagd, maar uit andere indicatoren die wij momenteel volgen, blijkt niet dat dit een  betekenisvolle invloed op de economische groei zal hebben.

United Kingdom Covid-19: Wave, Hospitalizations, Deaths

Bron: Strategas Research Partners

De onderstaande grafiek toont de credit spread tussen “investment grade” en “sub-investment grade” schuldpapier. In tijden van toenemende economische stress zou deze spread groter moeten worden. Daarentegen is deze spread opmerkelijk stabiel gebleven op een naar historische maatstaven zeer laag niveau.

S&P 500 | BB VS BBB Spreads

Bron: Bloomberg Finance

Bovendien blijven de verwachtingen van bedrijfswinsten voor dit jaar en tot in 2022 sterk. De onderstaande grafiek toont de verwachtingen van analisten voor een winstgroei van +64% voor het tweede kwartaal dat op het punt staat te beginnen – de sterkste groei sinds 2009. De tweede grafiek toont aan dat de verwachtingen voor 2022 blijven stijgen, wat niet zou stroken met de stijgende verwachtingen voor een tragere economische groei in dat jaar.

S&P 500 2Q Estimated Earnings Growth Rate

Bron: Strategas Research Partners

2022 S&P 500 EPS Estimate Daily Progression

Bron: Strategas Research Partners

Ons uitgangspunt blijft dat wij rentes en winsten nog niet op hun hoogtepunt zien en dat het marktherstel zal blijven worden aangevoerd door de traditionele Waarde-sectoren. Wij zien de terugval van de wereldwijde rentes en de korte termijn outperformance van megacap Tech-aandelen momenteel eerder als een gezonde gebeurtenis terug richting het gemiddelde, dan als een teken van een trendbreuk op langere termijn. Deze ‘terug naar het gemiddelde’ bewegingen zijn niet ongewoon. Terugkijkend op de afgelopen 20 jaar zijn er twee periodes geweest waarbij de obligatierente een significante opwaartse beweging maakte. In beide gevallen was er een aanzienlijke terugval, die de opwaartse trend niet schaadde (grafieken hieronder).

10-Year Yield: 2003 to 2006

Bron: Bloomberg Finance

10-Year Yield: 2016 to 2018

Bron: Bloomberg Finance

Gebaseerd op de huidige informatie zien wij de marktrotatie als een normalisatie van extreme beleggerspositionering en toenemend optimisme (beide onderstaande  grafieken ). De instroom in de economisch gevoeligere sectoren is negatief geworden en nadert het niveau dat erop zou wijzen dat de verkoopdruk op korte termijn zou moeten afnemen. De instroom in obligaties is daarentegen aanzienlijk toegenomen en zou binnenkort een niveau moeten bereiken dat consistent is met een overgewaardeerde situatie. De combinatie van een markt die steeds minder breed gedragen wordt in combinatie met het toegenomen optimisme van beleggers doen vermoeden dat de kortetermijnpositionering niet al te agressief mag zijn. De komende zomermaanden zouden betere kansen moeten bieden om onze huidige cashpositie in te zetten.

Equity ETF Flows

Bron: Strategas Research Partners

S&P 500 | Bull/Bear Ratio

Bron: Bloomberg Finance

GRAAG ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Laat je emailadres hieronder achter om macro updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen. Eens per week, voor altijd up-to-date. Uitschrijven kan wanneer je maar wilt, waar je maar wilt. 

[hubspot type=form portal=8894867 id=4b34d09a-cf38-4423-a8d7-133203ae69e5]
OVER DE AUTEUR
David Williams (1970) is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Mpartners. Na een korte carrière bij het Ministerie van Buitenlandse zaken van Barbados begon David in 1997 bij Insinger de Beaufort Asset Management en in 2002 werd hij director. Hier droeg hij verantwoordelijkheid voor het investment team en de beleggingsfondsen (zowel long-only als gehedgde portefeuilles). Zijn specialisatie is Europese aandelen. In 2010 heeft hij samen met de andere partners Mpartners opgericht. David Williams heeft een B.A (Honors) van de University of Kent, een M.Sc. in Internationale Politieke Economie van de London School of Economics en een MBA van Nijenrode.