Wat is een SPAC?
Een Special Purpose Acquisition Company (SPAC) is een type investeringsvehikel dat speciaal is opgericht om kapitaal op te halen via een beursgang (IPO) om een bestaand bedrijf over te nemen. SPAC’s worden ook wel “blanco cheque bedrijven” genoemd omdat ze naar de beurs gaan zonder enige activiteiten of specifieke bedrijfsplannen op het moment van hun IPO.
Structuur en doel
Een SPAC wordt gevormd door een groep investeerders, vaak onder leiding van ervaren managers of sponsors, die hun kapitaal bundelen om de SPAC op te richten. Het primaire doel van een SPAC is om fondsen te werven via een IPO om later een werkend bedrijf over te nemen of te fuseren met een bestaand particulier bedrijf.
IPO en opgehaald kapitaal
In het IPO-proces biedt het SPAC zijn aandelen aan het publiek aan, meestal geprijsd tegen een vast bedrag (bijvoorbeeld $10 per aandeel). Het kapitaal dat wordt opgehaald met de IPO wordt op een trustrekening gezet totdat de SPAC een geschikt overnamedoelwit heeft gevonden. Het managementteam van de SPAC heeft meestal een bepaalde tijdspanne (meestal twee jaar) om een doelwit te vinden en de fusie af te ronden.
Overname van het doelwit
Zodra het SPAC zijn IPO heeft voltooid, begint het te zoeken naar een doelbedrijf om over te nemen. Het doelbedrijf kan in elke bedrijfstak of sector zijn en het managementteam van de SPAC is verantwoordelijk voor het vinden van en onderhandelen over de overname. Het doelbedrijf kan privaat of publiek zijn en de fusie heeft tot gevolg dat het doelbedrijf via de SPAC naar de beurs gaat.
Goedkeuring door aandeelhouders
De overname of fusie van het doelbedrijf door de SPAC vereist goedkeuring van de aandeelhouders van de SPAC. Als de aandeelhouders de voorgestelde fusie niet goedkeuren, hebben ze de optie om hun aandelen terug te kopen en hun pro-rata deel van de fondsen op de trustrekening te ontvangen.
‘De-SPAC-proces’
Het proces van het samenvoegen van het doelbedrijf met de SPAC staat bekend als het “de-SPAC proces”. Het omvat het afronden van de overname, het integreren van de activiteiten van het doelbedrijf met de SPAC en de overgang naar een beursgenoteerde entiteit. Na de fusie kan de SPAC zijn naam en tickersymbool veranderen om het overgenomen bedrijf weer te geven.
Potentiële voordelen en risico’s
SPAC’s bieden bepaalde voordelen voor zowel investeerders als doelondernemingen. Voor investeerders bieden SPAC’s de mogelijkheid om te investeren in bedrijven in een vroeg stadium of in sectoren die misschien niet toegankelijk zijn via traditionele beursintroducties. Ze bieden beleggers ook de mogelijkheid om hun aandelen terug te kopen als ze het niet eens zijn met de voorgestelde fusie. Voor doelbedrijven kan een beursgang via een SPAC zorgen voor snellere toegang tot de kapitaalmarkten en een gestroomlijnd proces in vergelijking met traditionele beursgangen. Er zijn echter risico’s verbonden aan SPAC’s, waaronder de kans op mislukte fusies, verwatering van eigendom en overwegingen op het gebied van regelgeving en bestuur.
Het is belangrijk om te weten dat investeren in SPAC’s risico’s met zich meebrengt en zorgvuldige due diligence is essentieel. Investeerders moeten het managementteam van de SPAC, hun staat van dienst, het voorgestelde fusiedoelwit en de voorwaarden van de deal evalueren voordat ze een investeringsbeslissing nemen.
Samengevat is een Special Purpose Acquisition Company (SPAC) een investeringsvehikel dat is opgericht om kapitaal op te halen via een beursgang met de bedoeling een bestaand bedrijf over te nemen of ermee te fuseren. SPAC’s bieden een alternatieve weg voor bedrijven om naar de beurs te gaan en investeerders hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan de potentiële groei van het overgenomen bedrijf. Investeren in SPAC’s brengt echter risico’s, due diligence en het evalueren van het fusiedoelwit en de voorwaarden met zich mee.